Ministers willen dat aanwezigen bij rampen sms ontvangen

Ministers willen dat aanwezigen bij rampen sms ontvangen

Ministers willen dat aanwezigen bij rampen sms ontvangen

Print
Minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom (foto) en minister van Telecommunicatie Vincent Van Quickenborne willen voortaan dat bij rampen alle aanwezigen een bericht ontvangen. Dat berichtje moet de mensen geruststellen en instructies geven hoe contact op te nemen met hun familie.

Dat zijn beide ministers dinsdag overeengekomen met de drie telecomoperatoren na overleg na de Pukkelpop-ramp.

Bij de ramp op Pukkelpop bleek communicatie het grote probleem te zijn omdat het gsm-netwerk oververzadigd was omdat iedereen probeerde contact op te nemen met het thuisfront.

Om dit tegen te gaan en de crisiscommuncatie te verbeteren, zullen nu maatregelen uitgewerkt worden. Tegen eind september wil minister Turtelboom een volledig uitgewerkt bruikbaar actieplan. Dat plan moet bij alle soorten van crisissituaties bruikbaar zijn, dus niet alleen bij evenementen.

Verkort nummer

Op het moment van de ramp zelf denken de ministers onder meer aan het systeem van "cell broadcasting". Bij een ramp zou het de bedoeling zijn naar alle aanwezigen een bericht te sturen.

Met dat bericht zou een verkort nummer gestuurd worden waarnaar de aanwezigen een bericht kunnen sturen. Dat bericht verschijnt dan op een website waar het te consulteren is door de familie, aldus Van Quickenborne.

Nu in het nieuws