Kadhafi-soldaten gebruikten burgers als menselijk schild

Kadhafi-soldaten gebruikten burgers als menselijk schild

Kadhafi-soldaten gebruikten burgers als menselijk schild

Print
De loyalistische Libische soldaten hebben burgers als menselijk schild gebruikt, ziekenwagens aangevallen en jongeren van 14 jaar verkracht tijdens de belegering van de stad Misrata. Dat heeft de Amerikaanse ngo Physicians for Human Rights (Artsen voor Mensenrechten) dinsdag bekendgemaakt.

Over mogelijke oorlogsmisdaden van rebellen of de NAVO maakt het rapport echter geen melding. Het rapport van de ngo baseert zich op getuigenissen van 54 mensen in Misrata in juni, nadat de rebellen de Kadhafi-troepen opnieuw uit de havenstad tussen Tripoli en Sirte konden drijven na maanden van bloedige gevechten.

Uit vier getuigenissen zou blijken dat de loyalistische soldaten 107 burgers arresteerden, die ze vervolgens als menselijk schild gebruikten om militair materiaal voor luchtaanvallen van de NAVO te beschermen. Zo werden zelfs twee kinderen op een tank geplaatst.

Martelingen, ontvoeringen, verkrachtingen...

Het rapport beschuldigt de troepen van kolonel Kadhafi ervan meerdere ziekenwagens, waar nochtans duidelijk het Rode Kruis op aangegeven stond, aangevallen te hebben, waarbij minstens een van de bestuurders gemarteld werd.

De troepen zouden ook een tehuis aangevallen hebben, waarbij 36 oude gepensioneerden en invaliden werden ontvoerd. Over hun lot is niets geweten. Ook bouwden de troepen een school om tot een gevangenis, waar ze volgens de ngo vrouwen en jonge meisjes, sommige pas 14 jaar oud, verkrachtten.

Het rapport gewaagt ook dat de soldaten het bevel hadden om de toegang tot humanitaire hulp te verhinderen. Een getuige zei opgepakt geweest te zijn, waarna hij geen eten of drinken kreeg en dagenlang gemarteld werd.

Archiefbeeld: Photonews

Nu in het nieuws