Tanden vullen zonder te boren

Onderzoekers aan de Universiteit van Leeds zijn erin geslaagd een vloeistof te ontwikkelen die binnen enkele jaren de gehate tandartsboor zou kunnen vervangen. Via deze weg kunnen gaatjes op een compleet pijnloze manier worden behandeld.

pneirinckx

De onderzoekers in Leeds hebben voor deze beangstigende manier van behandelen nu een alternatief ontwikkeld. Hun oplossing is om een op peptiden gebaseerde vloeistof op het oppervlak van de tand te 'schilderen'. De peptidentechnologie is gebaseerd op de kennis van hoe de tand zich vormt en stimuleert de regeneratie defect.

"Dit klinkt misschien te mooi om waar te zijn, maar in wezen helpen we door zuur beschadigde tanden om zichzelf te regenereren. Het is een volledig natuurlijk niet-chirurgisch reparatieproces en is ook volledig pijnloos." Aldus Professor Jennifer Kirkham, van de Universiteit van Leeds Dental Institute, die de ontwikkeling van de nieuwe techniek leidde.

Hoewel het nog wel even zal duren voor een dergelijke vloeistof op de markt komt, zullen velen onder ons nauwelijks kunnen wachten. "Onze kleinkinderen zullen niet begrijpen dat wij ooit bang zijn geweest om naar de tandarts te gaan".

Beeld: Photonews

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER