Politietoezicht schrikt kerkhofvandalen af

Print
Berlaar - Half juli gebeurde er grof vandalisme op het kerkhof. Jongeren hadden er heel wat graven en ornamenten beschadigd. Op de koop toe hadden ze de urne van ex-senator Walter Luyten (voormalige VU) opengeprutst. Een groep jongeren bleek van het kerkhof zijn nieuwe samenkomstplaats te hebben gemaakt en stak er allerlei kattenkwaad uit. Er werden zelfs gebruikte condooms gevonden.
Na het incident is er extra politietoezicht gekomen en die ingreep heeft geloond. "De politie ging minstens twee keer per dag langs. Als er jongeren werden aangetroffen, werden hun paspoorten gevraagd en de gegevens genoteerd. Dat was een preventieve maatregel. Sindsdien hebben we geen enkel geval van vandalisme meer vastgesteld", vertelt burgemeester Walter Horemans (CD&V). De urne van Walter Luyten werd hersteld.

"Het zware incident heeft ons ook aangezet om na te denken over de toekomst van dit kerkhof. We willen een aantal verwaarloosde zerken verwijderen door een sanering te houden. Op termijn moet het dan een parkkerkhof worden, waar een reeks geklasseerde graven, zoals dat van Constant Verhulst, goed tot zijn recht zal komen."

Bert Provoost

.

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio