Eva Brems: "Centrum voor Gelijke Kansen zonder politici"

Kamerlid Eva Brems (Groen!) wil niet langer politici laten zetelen in de raad van bestuur van het Centrum voor Gelijke Kansen en Racismebestrijding (CGKR). Op die manier wil ze de onafhankelijkheid van het orgaan garanderen. Volgens Brems is het CGKR bijzonder kwetsbaar.

ikerremans

"Politieke bemoeienis is nu nooit volledig uit te sluiten en dat is slecht voor de geloofwaardigheid van ons land als promotor van mensenrechten", aldus Brems. De professor in de mensenrechten vindt het vooral veelzeggend dat de Verenigde Naties het CGKR niet volwaardig erkennen.

Ze suggereert een raad van bestuur die wordt bevolkt door de belangrijkste organisaties in het middenveld en door academici. Een tweede voorstel van Brems houdt een uitbreiding in van de bevoegdheden van het Centrum, ondergebracht onder een koepel. De voorstellen komen er op een moment dat Vlaanderen overweegt een eigen gelijkekansencentrum uit de grond te stampen.

Brems vindt dat geen goede zaak. "Dat de N-VA nu openlijk pleit voor een ander centrum, bewijst net mijn punt: dat het niet in volle onafhankelijkheid kan werken. Omdat ze zich ergert aan de huidige visie en werking, wil de partij van Bart De Wever een orgaan installeren dat alleen haar grote gelijk dient."

Foto Photo News

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER