Gegoede allochtonen vluchten  weg uit 'zwarte' scholen

Gegoede allochtonen vluchten weg uit 'zwarte' scholen

Gegoede allochtonen vluchten weg uit 'zwarte' scholen

Print
Marokkanen willen niet met Oost-Europeanen in de klas zitten. Meer algemeen ontvluchten kinderen van gegoede allochtonen de zogenaamde 'zwarte' scholen in de centra van de steden. De ouders vinden dat teveel allochtonen, Oost-Europese kinderen of kinderen van Roma-zigeuners een hypotheek leggen op de toekomst van hun kroost.

Volgens professor Paul Mahieu van de Universiteit Antwerpen zijn de beweegredenen van allochtone en autochtone ouders dezelfde. Mahieu onderzoekt de segregatie in het basisonderwijs. Die nieuwe vorm van segregatie is volgens getuigenissen van directies een feit. De scholen in de Antwerpse, Gentse of Genkse stadscentra worden massaal ingeruild voor scholen in de rand van de stad.

Hogere tolerantiedrempel

"Het is een psychologische zaak", aldus Mahieu in een krant van De Persgroep. "De ouders denken dat onderwijs in de witte scholen per definitie beter is dan in de concentratiescholen".

Dit vluchtmechanisme treedt volgens de professor in werking vanaf een bepaalde drempel. Voor autochtone ouders wordt die tolerantiedrempel overschreden wanneer er meer dan ongeveer 30 procent allochtone kinderen in de klas zitten. Bij allochtonen ligt de drempel op 50 procent.

Nu in het nieuws