"Marokkanen maken geen grappen over seks en pipi"

Marokkanen maken geen grappen over seks en pipi

"Marokkanen maken geen grappen over seks en pipi"

Print
Zondag vinden in Antwerpen twee comedy-evenementen tegelijk plaats, een blank en een iets donkerder, om kort door de bocht te gaan. Heel tekenend: ze wisten het niet van elkaar. Humor is humor?

Toch gauw zo’n 1500 mensen verwacht organisator Youssef El Mousaoui (34) zondag, op de allereerste Arabian Comedy Night. Hij heeft het maar meteen groots aangepakt. De Elisabethzaal in Antwerpen, vier comedytoppers, twee presentatoren en veel promo. “Ik wilde de avond goed aanpakken”, zegt Youssef. “Het is een soort feest binnen het Suikerfeest. Dat betekent dat het publiek zich echt kan laten gaan.”

Antwerp Comedy Festival

De Arabian Comedy Night begint om 17u stipt. Net als het allereerste Antwerp Comedy Festival, dat in verschillende “echte Antwerpse cafés” tegelijk plaatsvindt. The Joker natuurlijk, de Buster, Kids Rhythm ’n Blues Kaffee, An Sibhin, Café au Lait en de Arenberg Foyer. “25 stand-upcomedians uit binnen- en buitenland spelen twee shows op zes locaties”, meldt de website. “Het gaat goed met de stand-upcomedy in Vlaanderen en de allerbesten uit het vak komen naar het Antwerp Comedy Festival, het nieuwste en origineelste festival van de havenstad.”

Hebben beide festivals een soort gemeenschappelijke humornoemer? Ja en nee. “Om te beginnen: Marokkanen lachen ook graag. Veel mensen zijn al verbaasd als ik dat zeg”, zegt Youssef (lacht). “Maar wist je dat standupcomedy in Marokko al veel langer bestaat dan in België? In Marokko wordt er ook veel meer humor op tv uitgezonden dan hier.”

Is er een taboe in Marokkaanse humor?

"Toch wel. Marokkanen maken geen grappen over seks, pis en kak. De meesten kunnen daar ook niet mee lachen. Dat werkt gewoon niet. De Arabian Comedy Night moet trouwens fijn zijn voor iedereen. Er komen oudere mensen, er komen kinderen. Het hele gezin is welkom". Vlaamse gezinnen zijn welkom, maar zullen niets verstaan, want de comedians houden hun show allemaal in het Arabisch dialect - zeg maar het Marokkaans.

Meer info op
www.arabiancomedynight.org

Nu in het nieuws