Procureur Dams: "Kleine illegale drugsdealers mogelijk tijdelijk in voorarrest"

Procureur Dams: Kleine illegale drugsdealers mogelijk tijdelijk in voorarrest

Procureur Dams: "Kleine illegale drugsdealers mogelijk tijdelijk in voorarrest"

Print
Het Antwerps parket overweegt om ook voor kleine illegale drugsdealers uit de Antwerpse wijk 2060 tijdelijk een voorlopige hechtenis te vragen. Nu gebeurt dat niet. Nu worden zij gedagvaard in snelrecht. De Antwerpse procureur Herman Dams beloofde dit tijdens het overleg met de Antwerpse burgemeester Patrick Janssens (sp.a), minister van justitie Stefaan De Clerck (CD&V), Unizo en enkele buurtbewoners van de Seefhoek.

Saturn

"Sinds 6 maanden is het Antwerpse parket gestart met het Saturn-project", zegt Dams. "We sturen een drietrapsraket af op de drugshandel in de Antwerpse wijk 2060. We willen de drugs symbolisch naar de planeet Saturnus sturen. De eerste trap doet de stad Antwerpen. Die geeft de kandidaat-kopers een gemeentelijke administratieve boete van maximum 250 euro. De tweede trap betreft de kleine dealers, die voor de eerste keer worden gevat. We dagvaarden hen in snelrecht en ze komen binnen de veertien dagen voor de rechter. Ongeveer de helft komt ook effectief naar de rechtbank. Ze krijgen een straf die meestal wordt uitgevoerd via elektronisch toezicht. Voor de grote drugsdealers vragen we nog een voorlopige hechtenis".

Vroeger eiste het parket voor iédere drugsdealer een voorlopige hechtenis. Dams: "Maar dat bleek onhoudbaar. Als we er dan een aantal oppakten tijdens een razzia, konden we maar vijf dealers echt laten opsluiten, omdat zo'n aanhouding en voorleiding voor de onderzoeksrechter veel extra werk vraagt en je moet dat binnen de 24 uur afgehandeld hebben. Dat lukte met het beperkte aantal politiemensen meestal bij niet meer dan vijf dealers. Bovendien moet ik er ook op letten dat de onderzoeksrechters niet oververzadigd geraken. Daarom hadden we Saturn ingesteld en die kleine dealers dus in het snelrecht gestopt."

Vierde trap

"Maar omdat de bewoners van 2060 vandaag erg aandrongen wil ik nu laten nagaan of Saturn een vierde trap kan krijgen. Of we dus ook voor kleine drugsdealers uit de wijk 2060 die illegaal in het land zijn, voor een korte periode voorlopige hechtenis kunnen vragen. Ik moet het nog onderzoeken. Er zijn problemen, want we zouden dan de wet op de voorlopige hechtenis gebruiken om illegalen van straat te halen en daar is die wet eigenlijk niet voor bedoeld. Ook moet ik nog nagaan of onze onderzoeksrechters al dat extra werk wel aankunnen. Maar ik heb wel beloofd om het te onderzoeken".

Tehuis voor illegalen

Dams pleit ook voor een "tehuis voor illegalen". Dams: "Dat is nodig omdat huisarrest binnenkort een nieuwe straf wordt. In plaats van je straf in de cel uit te zitten zou je die dan thuis moeten uitzitten onder telefonische controle. Maar illegalen hebben geen thuis! Er zou dus een huis moeten komen waar deze illegalen hun straf kunnen uitzitten in afwachting van hun uitwijzing uit het land nadat ze hun straf hebben uitgeboet. We denken ook aan "voor-thuisdetentie", waarbij we iemand niet meer in voorlopige hechtenis nemen, maar hem zijn voorlopige hechtenis in zijn eigen huis, of in een tehuis voor illegalen laten uitzitten in afwachting van zijn proces. Maar er is terzake nog geen wetgevend werk".

Minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V) kondigde aan dat het parlement in oktober 2011 "het terugkeerbeleid voor illegalen gaat verstrengen". Dat is maar zeer de vraag. De regering heeft een ontwerp klaar om de Europese terugkeerrichtlijn om te zetten in de Belgische wet. Door dit ontwerp moeten illegalen altijd vooraf de kans krijgen om vrijwillig terug te keren vooraleer je ze gedwongen verwijdert. In Belgïë is dat eigenlijk al zo, via het bevel om het grondgebied binnen de vijf dagen te verlaten. Door de nieuwe wet komt die termijn op dertig dagen. Maar de terugkeer zou dan wel actief worden voorbereid en wie niet vrijwillig wil terugkeren, moet gedwongen terug.

Meer over het voorstel om illegale drugsdealers terug te sturen naar hun herkomstland, vindt U Illegalen krijgen 30 dagen om het land te verlaten in plaats van 5.

Lees over het 'verstrengde terugkeerbeleid": de expertenpagina van John De Wit.

JDW

Nu in het nieuws