Ilse Uyttersprot riskeert celstraf voor seks op toren

Burgemeester van Aalst Ilse Uyttersprot, die tijdens een reis in Spanje betrapt werd op seks in het openbaar, heeft wel degelijk een zedenmisdrijf gepleegd. Daar kan ze voor vervolgd worden en zelfs een celstraf van één jaar voor krijgen, aldus Gert Vermeulen, professor Strafrecht aan de Universiteit Gent.

ikerremans

Het filmpje circuleert al lang op het internet, maar werd enkele dagen geleden pas echt ontdekt. "Dit behoort tot mijn privé met mijn toenmalige verloofde en is meer dan 4 jaar oud. Niet relevant dus… en zeker niet politiek relevant", reageerde Uyttersprot zelf. Maar dat blijkt niet helemaal te kloppen.

“De beelden van de burgemeester zijn absoluut niet privé. Ze zijn volgens ons strafrecht een bewijs van een schending van de openbare zeden", zegt Vermeulen. "Wie dergelijke handelingen stelt die door minstens één andere persoon gezien kunnen worden, maakt zich strafbaar. Zelfs als ze in hun eigen slaapkamer bezig zijn en van buitenaf gezien kunnen worden.”

“Wie het echt in een publieke ruimte doet, gaat natuurlijk helemaal over de schreef. Alle landen hebben daar duidelijke wetten over.” Volgens Vermeulen kan Ilse Uyttersprot zelfs vervolgd worden. “Als het land waar de feiten gepleegd werden aan België vraagt om het paar te vervolgen, dan is dat perfect mogelijk.”

In ons land riskeer je een straf tot een jaar cel voor seks in het openbaar. Maar alles hangt dus af van de autoriteiten in Spanje, waar de feiten gepleegd zijn.

Foto Photo News

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio