Procedure ingezet om nieuwe reeks bunkers uit Eerste Wereldoorlog te beschermen

Print
Kruibeke - Vlaams minister Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois (N-VA) ondertekende de voorlopige bescherming van een reeks bunkers en pantserschansen uit de Eerste Wereldoorlog. Die bevinden zich op het grondgebied van Temse, Kruibeke en Haasdonk.
Het is het tweede beschermingsdossier van de kringstelling van forten en schansen rond Antwerpen. In 2010 werden al 90 bunkers tussen het Fort van Haasdonk en de polders in Beveren en Vrasene beschermd.

In beide gevallen gaat het om bunkers en schansen waarmee de Duitsers de bestaande Belgische verdedigingslinie van forten uit de negentiende eeuw aanvulden. Wanneer in 1914 de Eerste Wereldoorlog uitbrak, was deze fortengordel nog niet afgewerkt en bovendien militair reeds achterhaald.

De Duitse bezetter besloot dan ook tussen de forten en schansen bunkers op te trekken. Zeer vernieuwend bleek het gebruik van gewapend beton voor militaire gebouwen. Het woord 'bunker' komt trouwens uit het Duits en werd tijdens de Eerste Wereldoorlog in Europa geïntroduceerd.

De beschermingsprocedure die nu start, gaat over Schans Landsmolen in Kruibeke, Schans Lauwershoek in Temse en 12 Duitse bunkers gelegen in Temse, Kruibeke en Haasdonk.

Deze bescherming betreft dezelfde linie als de al eerder beschermde in Vrasene maar met een totaal ander beeld. De dichtheid aan bunkers ligt hier veel lager door de aanwezigheid van vier belangrijke grote militaire constructies: Fort Haasdonk, Fort Steendorp, Schans Landsmolen en fort Lauwershoek.

Koen Dewanckel
MEER NIEUWS UIT HET WAASLAND

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio