Antwerpse douane nam dit jaar al 5 ton cocaïne in beslag

De Antwerpse douane nam dit jaar al 5 ton cocaïne in beslag in de Antwerpse haven. Dat is evenveel als in heel 2010 en dat was al een recordjaar.

drombouts

In het totaal ging het dit jaar om 55 vangsten, vorig jaar 63. Hoeveel cocaïne er nog door de mazen van het net glipt, weet niemand. Maar gelet op het verbruik, moet dat een veelvoud zijn. Al langer worden meer mensen en middelen gevraagd om de strijd tegen de smokkel op te voeren. De cel die bij de Antwerpse douane jacht maakt op cocaïne bestaat uit amper acht man.

Douane en Accijnzen stelt extra middelen in het vooruitzicht en kondigt maatregelen aan om de strijd tegen de smokkelaars op te voeren. Onder meer de strijd tegen ‘rip-off’, het ophalen van de drugs uit containers. Begin juni ging de douane rond de tafel zitten met alle private en publieke havenbedrijven. Afgesproken werd om een informatiekruispuntbank te organiseren. Een van de voorstellen is om alle bewakingsbeelden collectief toegankelijk te maken en alle veiligheidsinformatie te bundelen.

Scanners zijn een belangrijk wapen om alle soorten smokkelwaar op te sporen, ook drugs. De douane schrijft binnenkort een opdracht uit voor de aankoop van twee backscatter-scanners. Dat type van scanners heeft voordelen. Ze scannen snel en diep in de lading en zijn compact. Bijgevolg zijn ze mobiel inzetbaar, en dat is heel handig op de kaaien en de openbare weg. De scanners zullen worden ingezet in de havens en op de luchthavens.

Ten slotte belooft de douane ook iets te doen aan het personeelstekort in de Antwerpse haven. “Er zal meer en beter toezicht worden uitgebouwd op het laden en lossen van goederen in haven- en grensgebieden, in containerterminals en in magazijnen. We hebben naar aanleiding van de begroting 2011 een dossier ingediend voor de aanwerving van een substantieel aantal ambtenaren die met deze taken zullen worden belast”, aldus Douane en Accijnzen.

AK

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio