Antwerpen koploper cocaïnegebruik in Europa

Antwerpen koploper cocaïnegebruik in Europa

Antwerpen koploper cocaïnegebruik in Europa

Print
Antwerpen - Het afvalwater van de stad Antwerpen bevat de hoogste concentratie cocaïne van heel Europa, zo blijkt uit een onderzoek in 21 grootsteden. Volgens de onderzoekers wordt in geen enkele andere Europese stad zoveel cocaïne gebruikt.

Onderzoeker Alexander Van Nuijs, verbonden aan de Universiteit Antwerpen, werkt mee aan de studie die de aanwezigheid van verschillende soorten drugs in het afvalwater van de Europese grootsteden vergelijkt. "Het gaat om een update van een rapport uit 2008 van de Antwerpse en de Luikse universiteit. Toen werd gedurende een jaar het rioolwater in België onderzocht op sporen van cocaïne. Nu is de opzet groter. We hebben in het rioolwater in 21 Europese grootsteden gezocht naar resten van cocaïne, amfetamines, xtc, heroïne en methadon. De resultaten worden pas in het najaar bekendgemaakt, maar ik kan al zeggen dat Antwerpen van al die steden de hoogste waarde voor cocaïne heeft. Dus meer dan bijvoorbeeld Londen en Amsterdam, al is het verschil met die steden niet zo groot. De kloof met de Scandinavische steden is dan weer zeer groot."

Het onderzoek in Antwerpen spitste zich toe op het zuiveringsstation Zuid, waar het afvalwater van Hoboken, Borgerhout en een deel van het centrum terechtkomt. Volgens Van Nuijs scoort het afvalwater in België en Nederland hoog in de metingen van amfetamines en xtc. "Dat is logisch, want die drugs worden vooral in de lage landen aangemaakt. De grootste concentraties van deze stoffen vinden we in de steden waar de drugs worden aangemaakt of - zoals voor cocaïne - worden ingevoerd."

AK

Beeld: Photonews

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio