Ridders van Pendragon slaan hun tentenkamp op in tuin van Mercatormuseum

De Ridders van Pendragon slaan in het weekend van 20 en 21 augustus hun kamp op in de tuin van het Mercatormuseum in de Zamanstraat. Ze doen dat als in de vroege middeleeuwen.

cvandenboom

"De Ridders van Pendragon waren hier al eerder te gast naar aanleiding van het Ambachtelijk Weekend. Dat heeft dit jaar als thema ballonvaart. Daar passen ze niet meteen in, dus besloten we maar om los daarvan een tweedaags ridderkamp op te zetten in onze museumtuin", legt Miet Deckers van het Stedelijk Museum (SteM) uit.

Waarheidsgetrouw

"Onze kleding, onze wapens en werktuigen: we hebben ze allemaal waarheidsgetrouw nagemaakt. Dat vergde heel wat studiewerk", vertelt Danny Roels van de Sint-Niklase vereniging Ridders van Pendragon.

Net die historisch onderbouwde aanpak maakt van de ridders een interessante partner voor SteM. "In het museum beschikken we over een aantal stukken uit die periode. Die gaan we extra in de kijker zetten. Een van de blikvangers die we voorstellen is de pas gerestaureerde Merovingische wapenbijl (5de tot 8ste eeuw, red.)", aldus nog Deckers.

Wapenbijl

De bijl werd in de 19de eeuw bij toeval gevonden in het Kloosterbos in Waasmunster. "Dit type van wapenbijl werd gebruikt als werpbijl of als slagwapen bij man-tegen-man gevechten", licht Inge Baetens van de Archeologische Dienst Waasland toe. Tijdens het middeleeuwse kamp wordt het publiek bij alles betrokken.

Dat kan kinderen maar ook volwassenen boeien. Zoals de jonkvrouwen die een middeleeuws biertje schenken. De toegang is gratis.

KOEN DEWANCKEL

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio