Leger wil geen Outlaws of Hells Angels in eigen rangen

Leger wil geen Outlaws of Hells Angels in eigen rangen

Leger wil geen Outlaws of Hells Angels in eigen rangen

Print
Het Belgisch leger wil geen leden van criminele motorbendes als de Outlaws of Hells Angels meer in zijn rangen. Aanleiding is de brutale moord op drie Outlaws in Maasmechelen, eind mei. Defensie onderzoekt momenteel wel nog de wettelijkheid van de maatregel.

Volgens de federale politie telt ons land vier criminele motorbendes: de Blue Angels, de Bandidos, de Hells Angels en de Outlaws. Minstens een op de drie leden zou een strafblad hebben. Eind mei werd Limburg nog opgeschrikt door de brutale moord op drie Outlaws. Twee Genkenaren die banden hadden met de Hells Angels werden kort daarna opgepakt in het kader van het moordonderzoek. Opvallend: zowel verdachte Eddy C. als de vermoorde Freddy Put waren paracommando's bij het Belgische leger.

Dat Defensie de leden van zulke motorbendes vandaag niet meer in haar rangen wil, is allesbehalve toeval. "Uiteraard is onze aandacht voor het probleem een gevolg van de moorden in Limburg", klinkt het op de persdienst van het leger. Defensie voert nu een juridische analyse om te kijken hoe de geplande maatregel concreet kan worden toegepast.

Privésfeer

Vraag blijft immers of het Belgisch leger een militair simpelweg kan ontslaan omdat hij of zij lid is van een motorbende. "Dat zal de juridische analyse moeten uitwijzen", aldus de woordvoerder. Volgens Defensie kunnen feiten in de privésfeer wel degelijk het voorwerp van tuchtmaatregelen uitmaken. "Dat kan als de feiten een inbreuk vormen op de waardigheid van het ambt van een militair. Zeker als daardoor het vertrouwen van het publiek in het personeel van openbare diensten in het gedrang komt."

Het juridisch onderzoek moet ook bepalen welke motorbendes precies het stempel van 'criminele organisatie' krijgen opgeplakt.

Ontslag

Of elke militair die lid is van zo'n motorbende stante pede zal worden ontslagen, lijkt twijfelachtig. "We moeten uiteraard de wettelijke procedures volgen. Elk geval zal individueel worden onderzocht. Als een militair beslist om zijn lidmaatschap van zo'n bende op te zeggen, zal dat ongetwijfeld een invloed hebben op onze beslissing."

Ruben STEEGEN

Beeld: PhotoNews

Nu in het nieuws