Erosie zet natuurgebied Burchtse Weel droog

Erosie zet natuurgebied Burchtse Weel droog

Erosie zet natuurgebied Burchtse Weel droog

Print
Het kersverse natuurgebied Burchtse Weel kent sinds enkele dagen geen eb en vloed meer. Oorzaak is een ernstige erosie boven de oude afwateringssluis. Wie voorbij de Burchtse Weel rijdt, merkt reeds enkele dagen dat er met het natuurgebied iets niet pluis is.

Sinds zowat een week volgt het begin dit jaar als overstromingsgebied heraangelegde natuurgebied niet meer de getijden van de dertig meter verder gelegen Schelde. Binnen de kortste keren is de drooggevallen moddervlakte reeds groen aan het kleuren.

Die getijdenwerking was nu precies de inzet van de aanleg, vermits de Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel (BAM) deze oude plas als compensatie voor de havenuitbreiding in getijdengebied veranderde.

Instorting

Ter hoogte van de oude afwateringssluis, langs de kant van het aanpalende asielcentrum, is er een indrukwekkende instorting. In enkele weken tijd spoelden verschillende segmenten van een afwateringsbuis van de bovenliggende Koningin Astridlaan volledig weg en storten samen met tonnen zand én een volledige trap naar beneden.

Volgens ir. De Preter is de erosie nu onder controle, maar moest gewacht worden tot na het bouwverlof. Inmiddels is de aannemer ingeschakeld om te onderzoeken hoe de instorting kan worden hersteld. Dat moet gebeuren in samenspraak met opdrachtgever BAM en ingepast worden in het budget. Tot zolang blijft de getijdenwerking in de Burchtse Weel uitgeschakeld.

PVB

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio