Look maakt koeien klimaatvriendelijker

Look maakt koeien klimaatvriendelijker

Look maakt koeien klimaatvriendelijker

Print
Koeien die look te eten krijgen, stoten aanzienlijk minder methaan uit en dragen dus minder bij aan de klimaatverandering. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Aberystwyth in Wales.

Methaan is een bijzonder krachtig broeikasgas, twintig keer zo sterk als het meer bekende CO2. Runderen dragen daardoor in belangrijke mate bij aan de klimaatverandering, en wetenschappers zijn op zoek naar manieren om de uitstoot van de dieren te verminderen.

Wetenschappers van de Universiteit van Aberystwyth hebben zo ontdekt dat look een belangrijke rol kan spelen.

Bacteriën

Allicine, een organische zwavelverbinding die gewonnen wordt uit look, doodt de bacteriën die methaan produceren in het spijsverteringssysteem van de koe en vermindert zo de productie van methaan met 40 procent zonder invloed te hebben op de spijsvertering van het dier.

Volgens de onderzoekers kan een commerciële variant van allicine al binnen enkele jaren op de markt zijn. Alleen lijkt het product wel een invloed te hebben op de smaak van melkproducten. De onderzoekers zijn daarom op zoek naar andere lookproducten die hetzelfde effect bewerkstelligen zonder de nadelen.

IPS

Nu in het nieuws