"Economische crisis gevolg van golvend kapitalisme"

Economische crisis gevolg van golvend kapitalisme

"Economische crisis gevolg van golvend kapitalisme"

Print
Volgens Howard Nicholas van het Institute of Social Studies in Den Haag is de economische crisis het eindpunt van een neergangscyclus die al langer bezig is. "De lage groei in het Westen en de enorme schuld zijn tekenen van het einde van zo'n cyclus. Bankiers hebben dat uitgesteld, vanaf 2000, door enorme hoeveelheden geld in het systeem te pompen. Maar dat leverde geen echte groei op, alleen zeepbellen, die nu knappen." Landen als Ierland, Griekenland en Portugal hebben hun groei gebouwd op krediet in plaats van op winst uit productie, en dat wreekt zich nu.

De opkomst van de nieuwe economieën zal daardoor alleen maar sterker worden. Als het aan dit tempo doorgaat zal Azië in 2050 de helft van de totale wereldeconomie uitmaken, voorspelde de Aziatische Ontwikkelingsbank. En "de ontwikkelde landen (lees: Europa en de Verenigde Staten) zullen dezelfde problemen krijgen als de rest van de wereld: schulden en valutaproblemen", zegt Nicholas.

Volgens Nicholas staat Europa er wel beter voor dan de Verenigde Staten: "de economische crisis brengt Zuid-Europa in het gareel, en dat verbetert de concurrentiepositie ten opzichte van Amerika en het dwingt Europa tot een vergaande politieke en fiscale eenwording". Het is dus niet allemaal kommer en kwel. Nicholas gelooft dan ook niet dat de euro echt in gevaar is: "Politici weten heel goed dat je de waarheid niet kunt vertellen. De enige manier om mensen mee te krijgen, is ze heel erg bang maken."

(IPS)