Oplossing bedacht voor tonnen ruimte-afval?

Oplossing bedacht voor tonnen ruimte-afval?

Oplossing bedacht voor tonnen ruimte-afval?

Print
Wetenschappers van het Italiaanse Ruimtevaartbureau hebben een mogelijke oplossing bedacht voor het almaar groeiende probleem van ruimte-afval.

Meer dan 17.000 objecten groter dan 10 centimeter cirkelen momenteel rond de aarde. Op een hoogte van 850 kilometer hangen er bijvoorbeeld meer dan 60 objecten. Zo'n 40 daarvan wegen meer dan drie ton per stuk en bewegen zich voort aan 27.000 km/u.

De grote delen kunnen bovendien potentieel voor duizenden extra stukken afval en zelfs een heuse afvalwolk zorgen. In 2007 schoot China een eigen kapotte satelliet uit de ruimte. Het resultaat: 2.000 stukken extra afval. Een recente botsing tussen een Amerikaanse en een Russische satelliet zorgde voor nog meer puin.

Gevaar

Het afval vormt een gevaar voor de operationele satellieten, maar bedreigt soms ook het Internationale Ruimtestation en bemande ruimtemissies.

De oplossing zou kunnen liggen in het lanceren van een satelliet, die naar grote stukken afval, zoals gebruikte raketten, gestuurd wordt. De satelliet zou dan een aandrijving aan het afval kunnen bevestigen, zodat het afval in de atmosfeer van de aarde gestuurd wordt en opbrandt.

Er kunnen echter nog politieke problemen opduiken; deze aanpak kan immers gezien worden als een bedreiging. "Als je in staat bent naar een object in de ruimte te gaan en het neer te halen, houdt niets je tegen om een operationele satelliet neer te halen. Dus het is een delicate zaak", aldus Marco Castronuovo van het Italiaanse Ruimtevaartbureau.

Computertekening Photonews

Nu in het nieuws