Amerikaanse indianen erkennen homohuwelijk

Amerikaanse indianen erkennen homohuwelijk

Amerikaanse indianen erkennen homohuwelijk

Print
De Suquamish-indianen in de staat Washington hebben zich unaniem uitgesproken voor het homohuwelijk. Ze vormen na de Coquille-indianen in Oregon de tweede indiaanse stam in de VS die een huwelijk tussen twee partners van hetzelfde geslacht erkent.

De voorzitter van de stamraad, Leonard Forsman, is tevreden dat de zaak snel werd afgehandeld en dat alle mensen, ongeacht hun geaardheid, nu dezelfde rechten hebben.

Weinig impact

Het mag dan wel een historische beslissing zijn voor de Amerikaanse indianen, buiten het reservaat heeft ze weinig impact. "De Suquamish-indianen hebben enkele statuten om het huwelijk te regelen, waar nu door de zaak-Purser het homohuwelijk werd aan toegevoegd", verklaart Ron Whitener van het Native American Law Center aan de universiteit van Washington. "Maar stammen zijn net als staten gebonden aan de Defense of Marriage Act."

Deze federale wet werd door de toenmalige president Bill Clinton ondertekend en bepaalt dat een staat "of andere politieke onderafdeling" een homoseksuele relatie die mogelijk als wettelijk huwelijk in andere staat geldt, niet kan erkennen.

Patriarchale waarden

"Hoewel ik de erkenning van het homohuwelijk bij de Suquamish-indianen alleen maar toejuich, moeten we beseffen dat de beslissing waarschijnlijk zelfs binnen de stam onder vuur zal liggen door de koloniale, christelijke en patriarchale erfenis", aldus Loretta Ross van de koepelorganisatie SisterSong Women of Colour Reproductive Justice Collective.

Kanya D'Almeida

IPS

Foto Photonews

Nu in het nieuws