Mechelse Bonobo's te sterk voor Antwerp Chimps

Mechelse Bonobo's te sterk voor Antwerp Chimps

Mechelse Bonobo's te sterk voor Antwerp Chimps

Print
Mechelen - De 'Mechelen Bonobo's' hebben dinsdag de 'Antwerp Chimps' finaal verslagen door het laatste spelletje te winnen in de competitie 'De slimste aap ter wereld'. De opmerkelijke prestatie van de mensapen van Planckendael zet wetenschappers aan tot verder onderzoek.

De chimpansees van Zoo Antwerpen namen het de afgelopen weken op tegen de bonobo's van Planckendael. Ze moesten al hun intelligentie en behendigheid in de strijd werpen om spelletjes te winnen. De bonobo's wonnen tot ieders verbazing vier van de zes proeven en kregen dinsdag een speelse voederautomaat als beloning.

Behoud van mensapen

Bedoeling van de campagne was vooral om de boodschap voor het behoud van de mensapensoorten op een plezierige en grappige manier aan het ruime publiek te brengen; wat lukte met zo'n 12.000 Facebookfans en door 9.999 euro in te zamelen voor het 'Ape Conservation Fund'. Maar er is meer. De prestaties van de bonobo's, en dan vooral van wijfje Djanoa, verbaasde wetenschappers uit binnen- en buitenland.

Verder onderzoek

"Zowel chimpansees als bonobo's kunnen de puzzels oplossen, maar Djanoa excelleert in vastberadenheid en doorzettingsvermogen", aldus gedragsbioloog Jeroen Stevens. "Dat kadert in ons huidig onderzoek naar persoonlijkheid bij chimpansees en bonobo's waar we meten of er verschillen in persoonlijkheid bestaan tussen de twee soorten en binnen de soort. In de volgende fase gaan we onderzoeken of er een genetische basis bestaat voor verschillen in persoonlijkheid, zoals uit onderzoek bij mensen wordt gesuggereerd."

De puzzels in de competitie zetten de wetenschappers ook aan om verder te gaan met onderzoek naar intelligentie.

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio