Tienerzwangerschappen zijn "besmettelijk"

Tienerzwangerschappen zijn besmettelijk

Tienerzwangerschappen zijn "besmettelijk"

Print
Tienerzwangerschappen zijn "besmettelijk", dat beweren Britse en Noorse wetenschappers. Ze bedoelen het uiteraard figuurlijk. Een studie op 42.000 Noorse tienermeisjes toont aan dat de kans beduidend groter wordt om zwanger te geraken als ze een oudere zus hebben die als tiener eerder een kind baarde.

Het effect blijkt sterker als de zussen ongeveer dezelfde leeftijd hebben en in armere gezinnen. Of deze Noorse resultaten zondermeer getransponeerd kunnen worden naar andere landen in Europa, is niet onderzocht.

"Zussen spenderen meer tijd samen dan schoolkameraden of bevriende kennissen. Het is dus waarschijnlijk dat ze elkaars gedrag beïnvloeden", aldus het rapport. De kans op een tienerzwangerschap stijgt van een op de vijf naar twee op de vijf als ze een oudere zus hebben die het voorbeeld gaf.

Meer tijd op school doorbrengen, vermindert de kans op een vroege zwangerschap, maar dat effect is veel minder sterk dan de invloed van een oudere zus. Een van de onderzoekers, professor Carol Propper, omschrijft het fenomeen als "het besmettelijke effect" van tienerzwangerschappen: "Het onderzoek toont aan hoe belangrijk familiebanden zijn vergeleken met allerhande welzijnsinstellingen en pogingen om kinderen langer school te laten lopen. Hier moet rekening mee gehouden worden bij campagnes tegen tienerzwangerschappen".

Nu in het nieuws