Meer en meer aanwijzingen dat leven uit de ruimte kwam

Meer en meer aanwijzingen dat leven uit de ruimte kwam

Meer en meer aanwijzingen dat leven uit de ruimte kwam

Print
Meteorieten hebben waarschijnlijk DNA-bouwstenen uit de ruimte meegebracht. Dat is steeds meer de overtuiging van astrobiologen na onderzoek op een vijftiental koolstofrijke meteorieten.

Dat staat in het laatste nummer van het vakblad Proceedings of the National Academy of Sciences. Eerder zijn al organische verbindingen zoals koolwaterstoffen en zelfs aminozuren aangetroffen in meteorieten.

Ook loopt al tientallen jaren onderzoek naar nucleobasen, belangrijke bouwstenen van DNA, in meteorieten. Maar de wetenschappers konden niet onomstotelijk vaststellen of die elementen wel een buitenaardse oorsprong hadden. Mogelijk raakten de stenen vervuild bij het contact met leven op Aarde.

Leven uit de ruimte

Een team onder leiding van scheikundige Jim Cleaves heeft met behulp van nieuwe analysetechnieken nu wel voor een doorbraak in het onderzoek gezorgd. Twaalf verschillende meteorieten bleken nucleobasen te bevatten die niet afkomstig zijn uit de omgeving waarin de ruimtestenen werden gevonden. In drie gevallen bleek het zelfs te gaan om nucleobasen die op Aarde relatief zeldzaam zijn.

Kans op buitenaards leven groter

De theorie dat meteorieten of kometen leven naar de Aarde hebben gebracht wint daarmee weer veld. Binnen die stenen en kometen zouden dan chemische reacties plaatsvinden die bouwstenen voor biologische moleculen kunnen produceren.

Als de allereerste fasen van het ontstaan van leven in de ruimte hebben plaatsgevonden, betekent dit bovendien dat de kans op buitenaards leven groot is.

(Archiefbeeld Photonews)

Nu in het nieuws