Velostations breiden uit, onder meer naar Linkeroever

Velostations breiden uit, onder meer naar Linkeroever

Velostations breiden uit, onder meer naar Linkeroever

Print
Antwerpen - De publieke fietsen Velo zijn een enorm succes. De trendy fietsen zijn niet meer weg te denken uit de Antwerpse straten. De snelle groei zorgt evenwel ook voor problemen. De publieke fietsen Velo zijn zo’n succes dat schepen Van Campenhout het aantal fietsstations zo snel mogelijk wil uitbreiden. Ook op Linkeroever zouden er veertien stations komen.

Iets meer dan twee maanden na de lancering zijn de Velo’s niet meer weg te denken uit het Antwerpse straatbeeld. Ongeveer 8.500 Antwerpenaars hebben al een jaarabonnement op zak.

Groter succes dan gedacht

“Het succes is groter dan we zelf hadden ingeschat”, zegt mobiliteitsschepen Van Campenhout. “In september gaan we het project evalueren. Daarbij bekijken we een vervroegde verhoging van het aantal fietsstations van 85 naar 150. Deze uitbreiding was oorspronkelijk pas gepland in 2013.”

Niet alleen het aantal fietsstations binnen de Singel wordt uitgebreid. Er komt ook een uitbreiding naar Linkeroever. “Het zou om veertien stations gaan”, zegt Van Campenhout. “Alleen zo kunnen we op een rendabele manier de stations bevoorraden. Als we minder stations plaatsen, dan moet er steeds tussen linker- en rechteroever worden gependeld.”

Lege fietsstations

Het succes zet de bevoorrading van de Velo-stations zwaar onder druk. Steeds meer stations staan volledig vol of helemaal leeg. “Hier moet een tandje worden bijgestoken”, zegt Van Campenhout.

Maandagochtend waren 47 stations buiten werking. Dit is de vierde panne in anderhalve maand tijd. Opnieuw zouden de problemen bij Belgacom liggen. “Ik heb Clear Channel gevraagd om op zoek te gaan naar een nieuwe provider”, zegt Van Campenhout.

Geen gadget

“De Velo’s zijn geen gadget. Veel mensen vertrouwen erop dat het systeem werkt. Ik vind de pannes gewoon onbegrijpelijk.”

SACHA VAN WIELE

Lees ook: Antwerps Velo'tje gespot in Parijs

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio