KBC verdubbelt winst

KBC verdubbelt winst

KBC verdubbelt winst

Print
KBC heeft in het eerste halfjaar van 2011 een nettowinst geboekt van 1,154 miljard euro. Dat is bijna dubbel zoveel als de 591 miljoen euro uit dezelfde periode van 2010. Maar er zijn ook een paar wolken aan de horizon.

Nochtans diende KBC in het tweede kwartaal een tegenvaller te slikken. De financiële groep keek aan tegen een waardevermindering van 139 miljoen euro op zijn beleggingen in Griekse overheidsobligaties. Na belastingen kwam dat bedrag uit op 102 miljoen euro. De bankgroep doet immers mee aan het reddingsplan dat de Europese banken opzetten voor de Griekse staat. Dat houdt in dat ze staatsobligaties die tot 2020 vervallen zullen herbeleggen met een korting van 21%.

Andere probleemzones waarin KBC actief is, zijn Hongarije en Ierland. In Hongarije hebben heel wat gezinnen een woonlening afgesloten in Zwitserse frank. Op die manier konden ze genieten van een lage rente. Maar daarbij liepen ze een wisselrisico. En dat is nu ontploft. Door de crisis op de financiële markten vluchten de beleggers immers massaal naar de Swissie, waardoor die fors in waarde is gestegen en heel wat kredietnemers in de problemen komen. Het aantal leningen waarop KBC een achterstand in de afbetalingen ziet van meer dan 90 dagen is er gestegen van 6,3% vorig jaar naar 9,1% nu.

In Ierland speelt de economische crisis dan weer feller op. Daar is het aantal leningen met meer dan 90 dagen achterstand toegenomen van 6,9% naar 13,2%. KBC verwacht dan ook dat het wellicht extra provisies zal moeten aanleggen om dit op te vangen.

In het eerste semester van 2011, waarover KBC nu resultaten bekendmaakte, lagen de kosten voor achterstallige leningen nog erg laag. Zo diende KBC voor elke 100 euro aan toegestane kredieten slechts 32 cent opzij te zetten voor wanbetalers. In België was het zelfs maar 10 cent tegenover nog 15 cent vorig jaar. In Oost-Europa zakte het van 1,22 euro naar 53 cent.

Een andere meevaller was de verzekeringstak. Van elke 100 euro aan geïnde premies diende KBC maar 87 euro uit te betalen aan schadevergoedingen en kosten. Voor het hele jaar 2010 was dit nog 100%. Toen diende KBC heel wat op te hoesten als gevolg van de overstromingen in Centraal-Europa.

Antwerpse Diamantbank

Intussen werkt KBC verder aan de afslanking die door Europa werd opgelegd omdat de groep tijdens de financiële crisis een beroep diende te doen op overheidssteun. Zo is het verkoopproces voor KBL EPB (het vroegere KB Lux) en de verzekeraar Fidea aan de gang, is het verkoopproces voor KBC Duitsland gestart en wordt het dossier voor de verkoop van de Antwerpse Diamantbank voorbereid.

Op iets langere termijn zal KBC ook de belangen in de Poolse bank Kredyt Bank en de verzekeraar Warta verkopen. "De markt is inderdaad erg volatiel vandaag, maar de instellingen die we verkopen, zijn gezond. Ze hebben ook een strategisch belang voor wie ze wil overnemen. De kandidaat-kopers kijken dan verder dan de situatie van de dag", zegt topman Jan Vanhevel.

KBC zegt ook een financieel gezonde structuur te hebben. Tegenover 100 euro aan ingezamelde spaargelden staan 84 euro aan kredieten. Dat betekent dat KBC niet afhankelijk is van gelden die ze moet betrekken bij andere instelling.

JVG

Nu in het nieuws