Rellen verplaatsen zich nu ook naar Liverpool en Birmingham

Print
Na Londen en Birmingham hebben de rellen in Groot-Brittannië zich in de nacht van maandag op dinsdag nu ook verplaatst naar Liverpool.

De rellen, die twee dagen geleden begonnen nadat de politie in Tottenham een man doodschoot, bleven zaterdag en zondag beperkt tot de hoofdstad. Ondertussen hebben ze echter ook Birmingham en Liverpool bereikt.

In Birmingham heeft de politie al 87 jongeren gearresteerd. Zij sloegen in het centrum van de stad ruiten uit en begonnen te plunderen. Ze zouden ook een politiecommissariaat in brand hebben gestoken.

1.700 extra agenten

Ook in Liverpool maakt de lokale politie gewag van geweld. Het gaat om jongeren die auto's in brand steken. Een woordvoerder van de ordediensten waarschuwde dat het geweld niet zal worden getolereerd en dat daarvoor al de nodige maatregelen zijn genomen.

Het gaat om de ergste rellen in Groot-Brittannië sinds jaren. Scotland Yard kondigde aan 1.700 extra politieagenten te hebben ingezet om de situatie het hoofd te bieden. Sinds het begin van de rellen werden al 215 personen - onder wie een jongen van 11 - opgepakt.

BlackBerry-kids

Na twee nachten van rellen en brandstichting in Londen waarschuwde de politie gisteren dat oproepen tot straatgeweld via Twitter zwaar gestraft worden. Maar de meeste oproepen worden verspreid via BlackBerry Messenger en die zijn niet te traceren door de politie.

Bijna 40% van de Britse jeugd gebruikt een BlackBerry en de daaraan verbonden gratis berichtendienst BBM, zo blijkt uit recent onderzoek. Volgens de Londense politie is afgelopen dagen ook uitvoerig gebruik gemaakt van Twitter en Facebook om rellen te organiseren. In de nacht van zondag op maandag breidden de plunderingen en brandstichtingen, die begonnen waren in de Londense wijk Tottenham, zich uit naar andere wijken, onder meer naar Enfield en Brixton en zelfs even naar Oxford Circus. Gisteravond waren er opnieuw zware incidenten, dit keer in Hackney en Peckham.

Bekijk hallucinante beelden van jongeren die enkele winkels in de wijk Brixton plunderen:

Nu in het nieuws