Beurzen tekenen eindelijk nog eens groene cijfers op

Print

Beurzen tekenen eindelijk nog eens groene cijfers op

Na een periode van tien dagen waarin de beurs achteruitging kan de Bel-20 vandaag eindelijk nog eens groene cijfers noteren. Na een erg woelige dag staat de Bel-20 rond 16.30 uurop ongeveer plus 1,7%.

De beurzen waren vandaag erg volatiel. De Brusselse beurs noteerde kort na opening ongeveer 1% hoger en bereikte nadien zelfs een plus 1,7%, maar na de middag ging het alweer snel de dieperik in.

In de rest van Europa was een gelijkaardig patroon vast te stellen. De meeste Europese beurzen tekenen lichte winst op en ook de Amerikaanse beurzen zijn goed gestart.

De bankaandelen deden het voor een keer goed en ook de koersen van onder meer Befimmo en Bekaert gingen er stevig op vooruit.

Goed nieuws

Volgens professor Paul De Grauwe is het nog veel te vroeg om te stellen dat de crisissfeer voorbij is, maar dat de beurzen voorlopig lijken te stabiliseren is alvast goed nieuws.

Azië

Eerder vanmorgen waren de beurzen in Azië gedaald, zij het dat Tokio eerder verliezen naar het eind van de handel milderde.

In Azië waren de markten maandag verder de dieperik ingegaan in navolging van Wall Street maandagavond. De Hang Seng index in Hong Kong verloor 5,5%, Tokio stond op een bepaald moment 3% lager maar dat verlies milderde in de loop van de handel tot een min 1,7%.

"Wie geschoren wordt, moet stil blijven zitten", luidt een zogenaamde beurswijsheid. Niemand wil er van horen. Iedereen rent naar de uitgang.

De toespraak van president Obama maandagavond, die de markten gerust moest stellen, heeft geen enkel effect gehad. De Dow Jones verloor uiteindelijk 5,55%, de Nasdaq 6,90%. "De financiële markten zien de Verenigde Staten nog steeds als een kredietwaardige debiteur", aldus Obama. "De huidige problemen zijn niet onoplosbaar". Maar blijkbaar denkt de aandelenbelegger daar anders over.