Al 100.000 alcoholcontroles deze zomer - Vijf procent dronken

De zomer-BOB-campagne heeft de kaap van de 100.000 alcoholcontroles overschreden. Dat maakte staatssecretaris voor Mobiliteit Etienne Schouppe zondagavond bekend.

ssimons

De campagne bestaat naast sensibiliseringsacties ook uit alcoholcontroles op het terrein. In tegenstelling tot de eindejaars-BOB werd er geen streefcijfer voor het aantal controles vastgelegd. De politiediensten kregen enkel de oproep tot verhoogde waakzaamheid en hebben die goed opgevolgd, aldus de staatssecretaris.

Vijf procent dronken

Alle eenheden van de federale wegpolitie en 186 van de 196 politiezones voerden tot nog toe extra controles uit. Op twee maanden tijd, van 10 juni tot en met 5 augustus, werden 110.406 bestuurders aan een ademtest onderworpen. Daarvan was zo'n 5 procent (5.497 personen) positief.

"Dat is een pak hoger dan de 3,6 procent tijdens de jongste twee eindejaarscampagnes. Het bewijst eens te meer dat er een specifieke soort alcoholconsumptie bestaat tijdens de zomer en dat de zomer-BOB helaas noodzakelijk is", zegt Schouppe.

Zeventig procent van de ademtesten deze zomer werd uitgevoerd bij gerichte alcoholcontroles, dertig procent bij verkeersongevallen en routinecontroles. Bij die ongevallen had 11,8 procent van de betrokken bestuurders te veel gedronken, bij routinecontroles 4,9 %.

Er is ook een groot verschil tussen dag- of nachtcontroles: in het laatste geval blies liefst 10 procent positief.

Veel minder controles in Wallonië

De staatssecretaris wijst ook op de regionale verschillen. Zo werden in Vlaanderen beduidend meer controles uitgevoerd dan in Wallonië (71% versus 22,5%), terwijl het aantal positieve ademtests er lager lag: 4,7% versus 5,8%. In Brussel blies 7,9% positief.

Archieffoto Photonews

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER