Waarheen dit weekend?

Nee, ook dit weekend wordt niet zonovergoten. Het is al van Werchter geleden dat de zon scheen op zaterdag én zondag. Maar daar laten festivalfreaks zich niet door afschrikken, zeker niet met o.m. Dranouter, Reggae Geel en het slot-weekend van de Lokerse Feesten op de planning.

pirombouts

De Strandfuif gaan vandaag hun laatste weekend in met Gabriel Rios, Robert Plant en Paolo Nutini. Op zaterdag mogen Interpol en Arsenal pieken. Slotdag zondag is voor Lady Linn, Hooverphonic, Scissor Sisters en een dj-set van Sister Bliss (Faithless). For the record: vlees is de komende dagen wél toegestaan op de wei.

Reggae Geel

Net in het weekend dat Jamaica zijn onafhankelijkheid viert, zet Casa Blanca de muziek van dat eiland in de kijker. Met 'Catch a vibe' als motto kneedt het festival al ruim drie decennia een stukje Kempen tot het Mekka voor liefhebbers van Jamaicaanse muziek.

Topper Luciano stond al eerder op de affiche, maar andere veteranen, zoals Linton Kwesi Johnson en Big Youth, zijn wél primeurs. In de rand en op nevenpodia biedt Reggae Geel ook ruimte aan nieuwere stromingen, jonge - ook Belgische - revelaties, soundsystems, een ska-fanfare, dub poetry en Jamaicaanse kunst, films en eten. Een aanrader.

Dranouter

Diep in West-Vlaanderen is donderdag Swingin' Hulsen begonnen. Het festival mag dan het woord folk uit zijn naam hebben geschrapt, ‘oer-folkie’ Luka Bloom stelt dit jaar mee de affiche samen. Bloom was eerder al drie keer te gast op het Dranouter Festival. Dit jaar staat de Ier er ook, maar zijn engagement gaat verder. "Toen ze me vroegen om deze keer een grotere rol te spelen op dit festival, heb ik geen seconde getwijfeld. Het is een kwaliteitsfestival dat nog echt rond muziek draait, een van de beste ter wereld."

Op de affiche vrijdag mooie namen als Eva De Roovere, The Bony King of Nowhere, Ozark Henry en... Salvatore Adamo! Zaterdag wordt het uitkijken naar Grant Lee Buffalo, het Amerikaanse rocktrio dat in de jaren negentig een tijdlang hot was dankzij radiohits als 'Fuzzy' en 'Truly, truly'. Check ook zeker Rodrigo y Gabriela, Mexicaanse ex-straatmuzikanten die met akoestische gitaren een heel eigen verhaal schrijven. Zondag mag Ben Harper afsluiten.

Abdijen

Het gratis festival Reggae Geel heeft nog twee feestjes in petto: vanavond met o.m. The Subs en Discobar Galaxie, morgen met Daan, Das Pop en de Jeugd van Tegenwoordig. Afspraak aan de abdij in Hemiksem, en doe de organisatoren even een plezier door een festivalbandje te kopen. Voor 6 euro kan het gratis karakter van het festival dan zeker gewaarborgd worden.

Ook aan een abdbij, op “waarschijnlijk de mooiste festivallocatie van België”: Zeverrock, in Floreffe (bij Namen). Daar kan je genieten van straatkunstenaars, films, streekproducten, een vuurspektakel en concerten van onder meer Afrocubism, Sharon Jones & Dap-Kings, Tiken Jah Fakoly, Chinese Man, Amsterdam Klezmer Band, Asa en Electro swing Cirkus. Kamperen kan ook, aan de oevers van de Samber!

En nog...

Dranouter haalt wat veteranen naar het Kempense Hulsen. Op vrijdag zijn dat de oorspronkelijke 10CC-zanger Mick Wilson, BJ Scott en Fischer-Z. Op de gratis toegankelijke zaterdag volgen The Wildcards, Guy Swinnen, New Romance en Clement Peerens Explosition. Esperanzah! rechtvaardigt dan weer een trip naar Zevergem vandaag of morgen, dankzij onder anderen Admiral Freebee, The Van Jets, Lady Linn, Intergalactic Lovers en Amatorski. En in Glabbeek is er de jaarlijkse Lokerse Feesten, met o.m. Pennywise en Sven Väth.

Wie zijn zin nu nog niet heeft gevonden of het weer toch niet vertrouwt, rest Museumnacht in hartje Antwerpen. Daarover lees je alles in dit artikel !