Vakbonden protesteren tegen gerechtelijke reorganisatie

De vakbonden bij elektronicaproducent TBP, het vroegere Alcatel Bell, in Geel staan op hun achterste poten. De directie vroeg een gerechtelijke reorganisatie aan.

cvandenboom

Opnieuw pakken donkere wolken zich samen boven TBP Electronics op de Bell Telephonelaan in Geel. De directie heeft woensdag bij de rechtbank van koophandel in Turnhout een aanvraag tot bescherming tegen schuldeisers ingediend. Dat gebeurt via de Wet Continuïteit Ondernemingen (WCO). Het bedrijf hoopt via een schuldherschikking en een gerechtelijke reorganisatie een faillissement af te wenden.

Met verstomming geslagen

De vakbonden kregen het nieuws dinsdagavond te horen op een bijzondere ondernemingsraad. De syndicale delegaties waren nadien met verstomming geslagen."Dit kwam zeker onverwacht. De gesprekken over een eerder aangekondigde herstructurering waarbij 120 van de 337 werknemers zouden moeten afvloeien, waren stopgezet voor de arbeiders.

De arbeidsomstandigheden waren beter. Voor de bedienden zouden die gesprekken eind augustus hervatten", zegt Hans Vaneerdewegh van de socialistische vakbond ABVV. "Plots vraagt TBP een WCO aan. Hierdoor vrezen we buitenspel te komen staan."

De vakbonden vrezen dat de directie via een gerechtelijke weg op een goedkope manier een afvloeiing van het personeel wil doorvoeren.

De vakbonden beraden zich de komende dagen over mogelijke acties. De rechtbank van koophandel spreekt zich woensdag 10 augustus uit over de aanvaarding van het WCO. Volgens de directie is de ingreep vooral nodig omdat de vraag naar producten minder hoog ligt dan verwacht. Bij de directie vonden we woensdag niemand bereikbaar voor extra uitleg.

BART VAN DEN LANGENBERGH

Aangeboden door onze partners
Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Jobs in de regio