Theater Water: stand-up comedy in Duffel

Dinsdag werd het startschot gegeven voor de tiende editie van Theater Water. Het vierluik dat georganiseerd wordt in de schaduw van de Kasteelruïne 'Ter Elst' ging van start met comedy.

pirombouts

- door festivalreporter Alexandra Soto

De jonge Nederlander Diederik Smit kreeg de ondankbare taak de spits te moeten afbijten. Voor de duidelijkheid: stand-up comedy is een humoristische kunstvorm waarbij de lach centraal staat. Veel gelachen werd er echter niet tijdens de show van Smit.

Schokkende en minder schokkende gebeurtenissen lagen de voorbije maanden nochtans voor het oprapen. Materiaal werd stand-up comedians gewoon op een dienblad aangereikt. De kunst is dit materiaal te bewerken tot dynamische, humoristische anekdotes. Er zaten elementen met hoog humoristisch potentieel in het programma van de jonge comedian, maar hij slaagde er spijtig genoeg niet in dit uit te buiten. Vergezeld van een lauw aplaus droop Smit af.

Verfijnd

Na een lange pauze was het aan Lies Lefever (foto), bekend van o.a. haar optredens in 'De Rode Loper' en protestliedjes bij 'De Laatste Show'. Lefever is een verrassend spontane vrouw die erg gevat uit de hoek komt en bovendien met zichzelf en haar persoonlijke situatie kan lachen.

De muzikale onderdelen bij haar shows maken haar eerder een cabaretière dan een stand-up comedian. Zij bracht een reeks liedjes met verfijnd grappige teksten. Lies wist bovendien perfect in te spelen op onverwachte situaties en zorgde voor een ondeugende publieksinteractie.

Henk Rijckaert

Henk Rijckaert nam het slotstuk van deze comedy night voor zijn rekening. Het is met Rijckaert net zoals met alle cabaretiers of stand-up comedians: je weet ze te appreciëren, staat op een lijn met hun gedachtegang of helemaal niet. Rijckaert had het Duffelse publiek vrijwel onmiddellijk op de hand. Een reeks platvloerse uiteenzettingen over bepaalde lichaamsdelen gingen er in als zoete koek. Uw festivalreporter wist de performance minder te smaken.

Conclusie? Ik zag dat enkele dagen geleden een zielige vandaal het station in Duffel tekeer is gegaan met een spuitbus verf. Op een bushokje stond "Duffel is dood". Fout. Dankzij een reeks lovenswaardige initiatieven van een groep jongeren, zoals 'Theater Water', leeft Duffel volop.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER