Bouw Lierse moskee mag voorlopig niet starten

Bouw Lierse moskee mag voorlopig niet starten

Bouw Lierse moskee mag voorlopig niet starten

Print
Lier - De Vereniging van Turkse arbeiders uit Lier (VTAL) moet de plannen voor een gebedscentrum aan Donk even aan de kant zetten.

Na een eerste geweigerde aanvraag voor de bouw van een gebedscentrum eind 2010 vond een aanvraag met aangepaste plannen begin juni wel genade in de ogen van het Lierse stadsbestuur. Toen liet burgemeester Marleen Vanderpoorten (Open Vld) verstaan dat vzw Diyanet de Belgique, die het gebedscentrum wil bouwen, wel rekening heeft gehouden met bezwaren over de te hoge minaret, een gebrek aan voldoende parkeerplaatsen en een te groot bouwvolume.

Daarom werd de aanvraag met gunstig advies naar de provincie gestuurd, waarop een bouwvergunning is afgeleverd. Volgens buurtbewoner en Liers afdelingsvoorzitter van Vlaams Belang Olivier Peeters kan die beslissing aangevochten worden.

Dinsdag heeft hij met een aangetekende brief beroep aangetekend bij de Antwerpse deputatie. Hij vindt dat het dossier tegenstrijdigheden bevatten. Zo zou de minaret dertien meter hoog worden. Dat is een meter hoger dan de toegestane twaalf meter

.

De Nijlense architect Geert Van Hamme van Diyanet de Belgique is niet onder de indruk. "Stedenbouw heeft de stad Lier teruggefloten voor haar advies over de hoogte van koepel en minaret. Voor religieuze gebouwen gelden niet de criteria voor gewone bebouwing. De hogere kroonlijsthoogte is toegestaan omdat anders de ruimtes in de grote zaal te benepen worden", stelt hij

JAN VAN DE POEL

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio