Forse toename medische asielzoekers

Het Antwerpse OCMW stelt vast dat sinds begin dit jaar asielaanvragen vaak meteen gepaard gaan met een aanvraag tot medische regularisatie.

kscherpenberg

Asielzoekers van wie de aanvraag is geweigerd, kunnen alsnog papieren krijgen om medische redenen. "Van de ongeveer veertig aanvragen per week voor een medische regularisatie is de overgrote meerderheid uitgeprocedeerd", zegt Marco Laenens, ondervoorzitter van het OCMW van de stad Antwerpen. "En nieuwe asielaanvragen gaan sinds begin dit jaar vaak meteen al gepaard met een doktersattest."

Volgens Laenens zijn de medische klachten doorgaans vaag. "Migraine, rugpijn en stress komen bijvoorbeeld vaak voor. Sommige aanvragers verwijzen ons zelfs door naar hun advocaat als we vragen wat ze precies mankeren."

Laenens vermoedt dat sommige huisartsen en advocaten te gewillig meewerken met pogingen om aan papieren te geraken. In december werd een arts uit Brasschaat aangehouden die ervan wordt verdacht dat hij 500 Russen een vals medisch attest zou hebben bezorgd.

Lees ook: Medische regularisatie wordt iets moeilijker.

LM

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio