Glasraam van kapel oude VTS-site verhuist naar nieuwe school

Print
Sint-Niklaas - Het waardevolle glasraam in de kapel op de oude VTS-site aan het Onze-Lieve-Vrouwplein verhuist naar de nieuwe VTS-School in de Breedstraat.
Het raam krijgt er mogelijk een plaats in een gevel of hal van het administratief gebouw.

Het religieuze glasraam torent vandaag nog boven de oude VTS-site uit, maar verdwijnt binnenkort net als de kapel zelf uit de 'skyline' van de stad. Het gebouw gaat wegens een gebrek aan historische waarde tegen de vlakte een ruimt de baan voor een bouwproject. De site is eigendom van de stad, maar die gaf de VTS-school wel de toestemming om het waardevolle glasraam nog voor de sloop weg te halen. Voorwaarde is wel dat het glaswerk wordt gerestaureerd en wordt geïntegreerd op een zichtbare plaats in het scholencomplex in de Breedstraat.

"We bekijken momenteel alle mogelijke ruimtes waar het glasraam in zou kunnen passen", verduidelijkt Marc Seghers, voorzitter van de beheerraad van de VTS. "Mogelijks wordt het kunstwerk ingewerkt in een gevel of hal waar er genoeg licht is, zodat het helemaal tot zijn recht kan komen. Het glasraam zal vermoedelijk een plaats krijgen in het administratief gebouw van de school." De VTS-school zal zelf instaan voor het deskundig demonteren en verhuizen van het raam. Ook een houtsnijwerk waarop de twaalf apostelen staan afgebeeld verhuist van de kapel naar de VTS-school en krijgt er een plaats.

Het kerkbestuur krijgt op zijn beurt nog de kans om een altaar, een wijwatervat en een biechtstoel uit de kapel te halen en een nieuwe bestemming te geven. Er moet wel op voorhand aangetoond worden dat de religieuze objecten een zinvolle bestemming krijgen.

Bert Foubert

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio