Speciale beschermingspakken voor cipiers bij terugkeer Farid le Fou

De cipiers van de gevangenis van Sint-Gillis krijgen speciale beschermingspakken om Farid Bamouhammad, beter bekend als Farid le Fou, en andere agressieve gevangenen de baas te kunnen. Pas al die pakken binnen zijn, wordt Farid le Fou terug overgeplaatst, aldus Guy Milis van vakbond VSOA.

ikerremans

Farid le Fou zit momenteel in de afdeling Hoge Veiligheid van de gevangenis van Brugge. De cipiers van Sint-Gillis hadden in juni zijn overplaatsing gevraagd na zijn herhaardelijk agressief gedrag.

Op 15 augustus komt Bamouhammad terug naar Sint-Gillis, op voorwaarde dat de cipiers de speciale beschermingspakken krijgen die hen al lang beloofd zijn. De pakken beschermen de benen, de armen en de borstkas en er zit ook een helm bij.

Agressie

"Niet alleen Farid Bamouhammad, maar ook andere geïnterneerden en gedetineerden vertonen vaak agressief gedrag. Cipiers moeten dan ingrijpen", zegt Guy Milis. "Maar dat is vaak onmogelijk zonder zelf het risico op verwondingen te lopen. Nu is het nog de procedure om agenten op te roepen, die dan de gevangene naar een isoleercel brengen."

De agenten dragen voor zo'n actie altijd hun speciale interventiepakken, maar cipiers hebben die uitrusting voorlopig nog niet. "Eigenlijk hadden wij ook al sinds vorig jaar speciale beschermingspakken moeten hebben. Maar de levering ervan heeft zo veel vertraging opgelopen dat ze pas in augustus hier zullen zijn. Vanaf dan krijgen alle gevangenissen van België er stelselmatig geleverd."

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio