Veiligheidsdiensten vragen onderzoek naar verband Breivik en Belgische site

De veiligheidsdiensten van ons land gaan het federaal parket een dossier bezorgen over een mogelijk verband tussen de website The Brussels Journal en de Noorse moordmachine Anders Behring Breivik.

kscherpenberg

The Brussels Journal is het geesteskind van Paul Belien, een rechts-conservatieve ideoloog uit de Kempen. Belien werkt onder meer voor de Nederlandse politicus Geert Wilders.

De Belgische veiligheidsdiensten zouden heel graag duidelijkheid willen krijgen over een aantal zaken. Zo zijn er de voorbije jaren op The Brussels Journal teksten verschenen die ook voorkomen in 2083 A European Declaration of Independence, het manifest dat Breivik voor zijn aanslagen via het internet verspreidde. Die tekst van 1500 pagina's is niet alleen een striemende aanklacht tegen de multiculturele samenleving, maar bevat ook een praktische handleiding voor aanslagen in Europa.

Nu de veiligheidsdiensten een dossier aan het samenstellen zijn, is het aan het parket om te beslissen of er een onderzoek komt. Dat komt er (voorlopig) niet.

"We hebben van Staatsveiligheid bericht gekregen dat de internetcontacten van Breivik inderdaad onderzocht worden", reageert woordvoerster Lieve Pellens van het federaal parket. "Ze zullen ons daar snel een verslag van overmaken".

Een dossier heeft het federaal parket nog niet opgestart. "Als we het verslag van Staatsveiligheid ontvangen, zullen we die informatie bestuderen en op basis daarvan gaan we beslissen of het nodig is om een dossier te openen", legt Pellens uit.

AK

Beeld: PhotoNews

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER