Zoektocht gaat voort naar vermisten Utoya

Print

Zoektocht gaat voort naar vermisten Utoya

De politie was zondagavond rond het Noorse eiland Utoya nog steeds op zoek naar vier of vijf vermisten. Maandagmiddag wordt in heel Noorwegen een minuut stilte gehouden. Niet veel later verschijnt de dader Anders Behring Breivik voor het eerst voor de rechter. Intussen is bekendgemaakt dat hij nog veel munitie bij zich had bij zijn arrestatie die volgens critici veel te lang op zich liet wachten

Duikers blijven zoeken en er zijn ook boten met sonarapparatuur ingezet. Tot nu toe werd enkel kledij gevonden in het 35 meter diepe water rond het eiland.

Aan de oever vlakbij Utoya worden nog steeds veel bloemen neergelegd voor de slachtoffers. Het dodental op het eiland ligt nu op 86 mensen. Bij de explosie in Oslo kwamen zeven mensen om het leven.

Lees ook Breivik (32): "Mijn actie was wel wreed, maar noodzakelijk"

Volgens de Noorse media werd ook een politieagent gedood op het eiland. Het zou gaan om een agent die ingehuurd was als bewaker op het jeugdkamp.

Hij was vermoedelijk ongewapend en had geen beschermende uitrusting.

Minuut stilte

Maandag wordt in heel Noorwegen een minuut stilte gehouden. Dit heeft premier Jens Stoltenberg (foto links) zondag bekendgemaakt na een gesprek met koning Harald V in Oslo. De regering van buurland Zweden heeft haar bevolking opgeroepen om zich aan te sluiten bij de minuut stilte.

Kort na het middaguur verschijnt de dader van de schietpartij, en vermoedelijk ook de bomaanslag in Oslo, Anders Behring Breivik voor het eerst voor de rechter.

Lees ook Zware kritiek op 'langzame' politie
En Dodental klimt naar 93

Munitie

De Noor Breivik beschikte bij zijn arrestatie na de moordpartij "nog over een grote hoeveelheid munitie". Dit deelde politiechef Sveinung Sponheim zondag in Oslo mee.

Het zou volgens Sponheim een uur hebben geduurd voor agenten het eiland konden bereiken na de eerste melding van de schietpartij. Maar politiewoordvoerders hadden eerder gezegd dat de dader anderhalf uur de tijd had om minstens 86 jongeren op het kamp dood te schieten.

Delta-eenheid

De politie kon met haar "snelle en vakkundige ingrijpen" erger voorkomen, zei politiewoordvoerder Johan Fredriksen. Maar dat spreken de Noorse media tegen.

Zo zou de communicatie met de Delta politie-eenheid stroef zijn verlopen. Die was moeilijk bereikbaar terwijl de lokale politie besloot te wachten tot de speciale agenten ter plaatse waren.

Tot overmaat van ramp begon een boot te zinken omdat die te klein en te zwaar beladen was.

Lees ook Vader Noorse schutter "in shock"
En Slachtoffers herdacht in Domkerk OsloMEEST RECENT