Breivik (32): "Mijn actie was wel wreed, maar noodzakelijk"

Print

Breivik (32): Mijn actie was wel wreed, maar noodzakelijk

Anders Behring Breivik heeft wel degelijk toegegeven dat hij achter beide aanslagen zit. Bovendien handelde hij alleen. Dat meldt zijn advocaat Geir Lippestad aan de Noorse televisiezender NRK. De 32-jarige schutter vertelde zijn raadsman dat zijn actie misschien wel "wreed" was, maar "noodzakelijk".

De beelden van afgelopen vrijdag staan nog steeds op het netvlies gebrand. In Oslo deed zich een krachtige explosie voor in de buurt van een overheidsgebouw. Balans: 7 doden. Niet veel later opende Breivik, een Noor van 32, het vuur op jongeren op het eiland Utoya. Daar zijn al 85 doden geteld, maar er is nog sprake van een handvol vermisten.

Nu blijkt dat op de dag van de gruwel een haatvideo werd gepost op YouTube. Daarin haalt gebruiker "BerwickAndrew" twaalf minuten lang uit naar islam, marxisme en multiculturaliteit. Breivik is in de video te zien gekleed in duikerspak en met een automatisch wapen in aanslag.

Het filmpje werd intussen verwijderd. De beelden zouden een samenvatting zijn geweest van zijn "1.500 pagina's tellend manifest getiteld "2083. A European Declaration of Independance" dat eenvoudig te downloaden is.

Het manifest toont ook aan dat Breivik de aanslagen in Oslo al nauwkeurig voorbereidde sinds de herfst van 2009.

De Noor zag zichzelf als een tempelier die actie onderneemt om zijn 'idealen' te redden. "De mensen die door het Europese publiek op de meest extravagante manier bewonderd worden, zijn de grootste leugenaars; de mensen die het meest veracht worden, zijn diegenen die hen proberen de waarheid te vertellen", luidt het openingscitaat.

In het document, dat in het Engels geschreven is, schrijft de 32-jarige Noor naast ellenlange passages waarbij hij de geschiedenis aanhaalt, ook de voorbereidende stappen van zijn aanslagen neer. Terrorisme als "middel om de menigte wakker te schudden", luidt het.

Breivik denkt aan zijn "postoperationele situatie", indien hij "een succesvolle missie overleeft" en hem een "multicultureel proces" te wachten staat. Het "grootste monster sinds de Tweede Wereldoorlog" zullen ze hem noemen.

België

De schutter beschrijft ook hoe hij zijn bommen fabriceerde. Gedetailleerd geeft hij de laatste drie maanden voor de aanslagen neer. Ook opmerkelijk: een vraag en antwoord met zichzelf. Bijna helemaal op het einde van het document schrijft hij het volgende: "Ik geloof dat dit mijn laatste aanvulling zal zijn. Het is nu vrijdag 22 juli, 12.51 uur". Dat is minder dan drie uur voor de bomaanslag in centrum Oslo. Daarna ondertekend hij met zijn Engelse 'alter ego' Andrew Berwick. Hij dicht zich drie titels toe: "Justiciar Knight Commander", tempelier van Europa, tempelier van Noorwegen.

Breivik had in zijn manifest ook aandacht voor België. Zo somde hij al politieke partijen - zelfs de Duitstalige - op die het multiculturalisme steunen". De Belgische kerncentrales, tot de proefreactoren in Mol toe, figureren dan weer op de lijst potentiële nucleaire doelwitten. Helemaal op het einde vinden we de Vlaamse Militanten Orde (VMO) weer bij de "gefaalde militante organisaties".

Lees ook: Anders Behring Breivik heeft feiten op Utoya opgebiecht

Nu in het nieuws