Vrouwen vechten boerkaverbod aan bij Grondwettelijk Hof

Het boerkaverbod dat vandaag zaterdag van kracht wordt in ons land zorgt voor heel wat commotie. Twee vrouwen dienen bij het Grondwettelijk Hof verzoeken tot schorsing en vernietiging van het verbod in.

jatimmermans

Een van de vrouwen won eerder al een zaak over een dergelijke kwestie in Etterbeek. De vrouw had een boete gekregen voor het dragen van een nikab, een sluier die alleen de ogen vrijlaat, iets wat in Etterbeek verboden is. De vrouw vocht de gemeentelijke overlastboete aan op basis van het principe van godsdienstvrijheid. De politierechter vond dat het verbod niet in verhouding stond tot het veiligheidsbelang dat Etterbeek voor ogen had, en gaf de vrouw gelijk. De vrouw gaat nu samen met een andere vrouw het verbod op "kleding die het gezicht volledig dan wel grotendeels verbergt" proberen tegen te houden.

Wie zich vanaf zaterdag in het openbaar vertoont met kleding die het gezicht bedekt, riskeert een celstraf tot zeven dagen en een geldboete van 137,5 euro.

Eerder spraken Amnesty International, het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding en de Franstalige Liga voor Mensenrechten zich tegen het verbod uit.

Meer over de discussie rond het boerkaverbod vindt U op de expertenpagina van John De Wit.

Vastgoed

Jobs in de regio