Professor Storme: "Vlaanderen in confederatie met Nederland"

Nu de onderhandelingen tussen Bart De Wever (N-VA) en Elio Di Rupo (PS) vastzitten, komen alternatieve plannen voor de toekomst van Vlaanderen boven. Zo pleit de Leuvense professor in de rechten, Matthias Storme, voor een (beperkte) aansluiting van Vlaanderen bij Nederland.

jdewit

Volgens Stormes' plan N, zou Vlaanderen perfect bij Nederland kunnen aansluiten zoals de overzeese gebiedsdelen Aruba, Curaçao en Sint-Maarten dat momenteel doen. Alleen het buitenlands beleid en het leger worden dan overgedragen aan Nederland, voor de rest zou Vlaanderen onafhankelijk blijven. Vlaanderen zou dus een confederatie met Nederland vormen.

De voordelen zijn groot, zo meent Storme. We worden officieel Nederlander, maar blijven, net zoals Aruba, Curaçao en Sint-Maarten onze eigen zaakjes zelf beredderen (op het leger en het buitenlands beleid na) met ons eigen parlement en onze eigen regering.

Ook Brussel

Storme stelt voor dat ook Brussel dit zou doen. Het zou zelfs als "onafhankelijke staat" kunnen, los van Vlaanderen dus. Brussel zou daarmee hetzelfde statuut als Vlaanderen krijgen maar wel binnen Nederland. Er zou niets aan de taalverhoudingen in Brussel gewijzigd moeten worden om dat te realiseren. Storme denkt dat ook Wallonië er belang kan bij hebben om die aansluiting bij Nederland te vragen.

De prof denkt dat ook Nederland belang kan hebben bij zo'n regeling, omdat het dan een groot land binnen de Europese Unie zou worden.

Het enige nadeel van dit scenario is volgens Storme dat we dan onze zetels in het Europees Parlement verliezen. Maar dat zal wel heronderhandeld kunnen worden, zo denkt hij.

De prof heeft een juridisch onderbouwd scenario ontwikkeld om dit te realiseren. Dat vindt U op op zijn webpagina.

JDW

Vastgoed

Jobs in de regio