Wet-Lanjri: "Geen illegalen met kinderen meer in gesloten centra"

Illegalen met kinderen mogen niet meer in een gesloten centrum worden geplaatst, behalve als ze niet vrijwillig willen terugkeren. Dat besloot de Kamercommissie Binnenlandse Zaken op voorstel van Nahima Lanjri (CD&V). De Antwerpse politica zet hiermee de Europese terugkeerrichtlijn om in Belgisch recht, tenminste op dit vlak. Ze kreeg de steun van N-VA, Open Vld, sp.a en cdH.

jdewit

Vroeger zaten illegalen met kinderen gewoon in de gesloten centra, maar in 2008 besloot migratieminister Annemie Turtelboom (Open Vld) dat ze zoveel mogelijk in speciale terugkeerwoningen zouden worden ondergebracht. Ze kunnen daar vrij uit weggaan en één op de vier verdwijnt dan ook in de natuur. Ze hebben wel een coach die hen op hun terugkeer moet voorbereiden. Dat systeem wordt nu officieel de regel.

Illegalen met kinderen kunnen volgens het voorstel-Lanjri alleen nog in een gesloten centrum worden opgesloten als ze niet willen terugkeren én als in dat centrum aparte nutsvoorzieningen voor kinderen zijn uitgebouwd. De verblijfsduur moet dan "zo kort mogelijk" zijn. Sp.a had deze duur op "maximum een week" willen brengen, maar dat was onrealistisch.

PS en de groenen waren totaal tegen Lanjri's voorstel. Zij vinden dat kinderen nooit mogen worden opgesloten in een gesloten centrum. Dat staat overigens ook in de nota van formateur Di Rupo. Maar in dat geval zouden illegalen met kinderen nooit meer gedwongen kunnen worden teruggestuurd.

Het VB was tegen omdat het regime te soepel is voor illegalen met kinderen.

In 2010 verbleven nog 66 families met samen 102 minderjarigen in de gesloten centra voor illegalen. 44 van deze gezinnen werden overgebracht naar de individuele woninen en 20 werden teruggestuurd. Staatssecretaris voor Migratie Melchior Wathelet (cdH) wil nog dit jaar 34 woonunits voor illegalen met kinderen, die niet vrijwillig willen terugekeren, bouwen op het domein van het gesloten centrum 127 bis in Steenokkerzeel. Hij kreeg daarvoor de steun van Amnesty International, maar niet van de Groenen.

In totaal werden in 2010 6.533 illegalen opgesloten in de gesloten centra. Daarvan werden er 68% effectief uit het land verwijderd. Dagelijks verbleven er 495 in die centra.

JDW