"Wie nota Di Rupo afschiet, schiet ook België af"

Het is straks uitkijken naar de reacties van CD&V en N-VA op de nota van formateur Elio Di Rupo. Volgens voormalig premier Mark Eyskens heeft zijn partij geen andere keuze dan "ja" of "ja, maar".

kscherpenberg

De minister van Staat zegt dat de christendemocraten het zich niet kunnen veroorloven om "neen" te zeggen. De partijen die dat wel zullen doen, kiezen naar verluidt voor verrotting. "Wie het afschiet, schiet dus ook België af."

Eyskens zegt in een gesprek met een krant van De Persgroep dat Di Rupo al veel moed heeft getoond. "De tekst is misschien niet volmaakt, maar gaat verder dan eender welk voorgaand werkstuk. Dat de andere partijvoorzitters maar eens een voorbeeld aan Di Rupo nemen!"

Volgens de oud-premier worstelt N-VA ook met de vrees de zwartepiet toegespeeld te krijgen bij een "neen". "Maar zelfs als ze 'ja' zeggen, kunnen ze tijdens de onderhandelingen nog stoer doen en het been stijf houden, maar onderhandelingen blijven niet geheim."

N-VA maakt omstreeks 14u het standpunt, dat woensdagavond al zou zijn afgesproken na beraad, over de nota bekend tijdens een persconferentie in de Kamer. Een halfuur eerder wilde CD&V zijn antwoord al kwijt, maar de persconferentie werd uitgesteld naar later op de dag.

Beeld: PhotoNews

Vastgoed

Jobs in de regio