Leger gaat tienduizenden kilo's munitie uit Fort Brosius weghalen

De modderzwarte grachten rond het fort van Zwijndrecht - één van de grootste dumpsites van oorlogsmunitie - worden vanaf 2013 eindelijk geruimd. Dat is alvast de huidige planning van het leger.

cvandenboom

In 2001 liet toenmalig minister André Flahaut voor het eerst min of meer systematisch uitzoeken wat er zich allemaal in de mysterieuze grachten bevond. Geweten was dat zowel voor en na de Eerste als de Tweede Wereldoorlog elk passerend leger er honderden, zoniet duizenden tonnen oorlogsmunitie had gedumpt: Belgen, Duitsers, Britten, Amerikanen, allemaal smeten ze er stocks in het water.

Nu komt er toch schot in de zaak. Volgens De Crem zijn er momenteel alvast "punctuele acties aan de gang" ter voorbereiding van de berging. Volgend jaar zal een contract worden afgesloten met "een gespecialiseerd bedrijf" dat vanaf 2013 de eigenlijke berging zal beginnen. De operatie zou vier jaar duren. Het fort zou dus ten vroegste eind 2016 bomvrij kunnen zijn.

Kostprijs

Over de kostprijs is het laatste woord nog niet gezegd. In zijn antwoord zegt De Crem "de totale kostprijs voor de bergingsactiviteiten op 6 miljoen euro" te schatten. De Crem heeft het dan ook alleen over de eigenlijke berging. Niet inbegrepen in dat bedrag zijn het transport en de vernietiging.

Speciaal voor het oorlogstuig uit Zwijndrecht - naderhand ook voor andere munitie te gebruiken - zal defensie in Zutendaal een 'Installatie voor de Neutralisatie van Explosieven en Springladingen' (INES) bouwen. Kostprijs: nog eens 6 miljoen. Voor de volledige sanering komt Defensie uiteindelijk dan toch weer op... "18 à 40 miljoen euro" uit.

PAUL VERBRAEKEN

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio