CO3 moet partnergeweld efficiënt aanpakken

In het voorjaar start de Antwerpse procureur Herman Dams (foto) met CO3, een volledig nieuwe aanpak van partnergeweld.

Het aantal processen-verbaal voor partnergeweld verdubbelde in Antwerpen tussen 2007 en 2010. In de Koekestad worden nu 7,3% van alle Belgische pv’s ingediend.

drombouts

Antwerpen vervulde in de strijd tegen dit misdrijf al een pioniersrol, maar Dams gooit het nu over een andere boeg.

CO3 staat voor “Cliënt gerichte organisatie met drie partners”. De naam komt van de chemische stof in een meteoriet en moet een keiharde aanpak symboliseren. “Wij hopen dat onze aanpak inslaat als een meteoriet”, zo zegt Dams. In CO3 zullen drie partijen samenwerken in de strijd tegen het partnergeweld: politie-gerecht; hulpverlening-justitiehuis; stad-OCMW-provincie. Deze drie groepen zullen per gezin gezamenlijk nagaan wat de beste oplossing voor het probleem is: hulpverlening of vervolging.

De drie partijen zullen ook onder één dak samenzitten, samen een beslissing nemen in plaats van elk apart en de beslissing zal over een gezin gaan in plaats van over een persoon.

Men start met een honderdtal dossiers in het gerechtelijk arrondissement Antwerpen en hoopt het project naar de hele provincie te veralgemenen.

Het is niet de eerste keer dat Dams met een vernieuwend project van nationaal belang uitpakt. Eerder liet hij alle slachtoffers automatisch inlichten over de vrijlating van hun dader. Ook organiseerde hij veertiendaags snelrecht voor gauwdieven en illegale wapenbezitters. Verder was hij mede-initiatiefnemer van Cosa, een project waarin hulpverlening én parket, samenzitten om voor een vrijgelaten pedofiel een vertrouwenspersoon uit diens vriendenkring te recruteren om hem te controleren en zo recidive te voorkomen.

JDW

Foto Photo News

MEER OVER Herman Dams

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio