Guido van Dyck al 20 jaar gefascineerd door Highland pony's

Van de Schotse Highland pony lopen er wereldwijd maar een 5.000 stuks rond. In België zijn er maar 240 geregistreerd en daarvan waren er heel wat te zien in het Broechemse domein Moervelden bij de Belgian Highland Pony show.

cvandenboom

Guido van Dyck uit Broechem is al bijna twintig jaar gefascineerd door het ras. “Het is een heel sterk ras dat bijzonder weinig eisen stelt. Het stamt uit de Schotse hooglanden en wordt gerekend tot de oudste paardenrassen ter wereld. De Schotse boeren gebruiken hen als trekdieren, maar ook bij de jacht.”, vertelt Guido.“De dieren zijn sterker dan gewone paarden en in Schotland worden de pony’s ook vaak gebruikt in de hypotherapie met gehandicapten omdat ze bekend staan voor hun gelijkmatige temperament.”, benadrukt Guido.

Guido is ondertussen voorzitter van de Belgian Highland Pony Society.In 1994 importeerde hij de eerste hengst en merrie uit Schotland.Zijn hengst Kincardine Brodie heeft ondertussen al voor zo’n zestig nakomelingen gezorgd en in tegenstelling tot de gewone paardenfokkerij gebeurt dat bij de pony’s op de natuurlijke manier.“Een merrie van drie jaar kost toch al gauw 3000 euro, maar qua voeding en stalling heb je bijna geen extra kosten, want de dieren blijven de hele winter buiten. Ze hebben genoeg aan een schuilstal. Ik heb nu een achttal pony’s en met elk van die beesten heb je een emotionele band”, knikt Guido.

“We proberen met evenementen zoals dit de mensen de kwaliteiten van de Highland pony te tonen. Er komt meer vraag, maar het aanbod is klein en dat verklaart dus ook de wat hogere prijzen. Verder moeten alle erkenningen via Schotland verlopen en dat maakt het ook wat ingewikkelder.” besluit Guido.

SYLVAIN LIEKENS

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners