Koen Dillen stapt uit Vlaams Belang: "Ik zal niet de laatste zijn"

Koen Dillen stapt uit Vlaams Belang: Ik zal niet de laatste zijn

Koen Dillen stapt uit Vlaams Belang: "Ik zal niet de laatste zijn"

Print
Koen Dillen, ex-Europarlementslid en zoon van stichter Karel Dillen, stapt uit Vlaams Belang. De verwijdering van de Gentse dissidente Belfortploeg rond Francis Van den Eynde uit de partij was de druppel. "Net als vele anderen besef ik dat Vlaams Belang mijn partij niet meer is."

Dillen stuurde zijn ontslagbrief donderdagavond naar partijvoorzitter Bruno Valkeniers. Het is geen geheim dat Koen Dillen nog tot de strekking van ex-voorzitter Frank Vanhecke behoort. Die vinden dat de partij van stijl moet veranderen en zich afzetten tegen wat ze dictaten van de "Antwerpse gemeenteraadsfractie" noemen.

Morel

Valkeniers heeft volgens Dillen niets gedaan aan de wantoestanden die hem gemeld werden en fungeert sinds zijn aantreden feitelijk als de uitvoerder van de wensen van Filip Dewinter en Gerolf Annemans. Koen Dillen verwijt Bruno Valkeniers dat hij "tolereerde en patroneerde dat onze bekwaamste vrouw, Marie-Rose Morel, op de meest brutale wijze 'kaltgestellt' werd".

Hij neemt het de voorzitter ook kwalijk dat Kamerlid Bruno Stevenheydens (intussen N-VA-Kamerfractiesecretaris) "buiten getergd" werd en Kamerfractiesecretaris Francis Wouters na tien jaar zijn job verloor omdat hij in de partijraad een dissidente mening durfde te uiten. "De liquidatie van mijn vriend Francis Van den Eynde en zijn medestanders is voor mij de druppel die de emmer doet overlopen", schrijft Dillen in zijn ontslagbrief.

"Een schitterend manager kan een slecht partijvoorzitter blijken. U bent er zo één", zegt Dillen nog. "Net als vele anderen besef ik dat Vlaams Belang mijn partij niet meer is. Ik zal niet de laatste zijn die u schrijft."

'Te verwachten'

Bruno Valkeniers zelf reageert niet verrast op het vertrek. "Koen Dillen had zijn vertrek al aangekondigd, dit was te verwachten." De VB-voorzitter had naar eigen zeggen geen andere keuze dan de Belfortploeg uit de partij zetten. "Ik betreur dat altijd, maar ik kon niet anders dan - met pijn in het hart - die beslissing nemen. De partijraad had een duidelijk voorstel gedaan."

Op het feit dat Dillen hem een slecht partijvoorzitter noemt, wil Valkeniers niet reageren.

MEEST RECENT