Het Paradijs in het Raadsherenpark opent de deuren

Print
Turnhout - De vzw Raadsherenpark opent komend weekend het compleet gerenoveerde gebouw Het Paradijs.
Het Raadsherenpark is een gebied van 9 hectare, in de buurt van de E34. Het park is eigendom van het stadsbestuur van Turnhout, maar ligt op het grondgebied van buurgemeente Vosselaar. Het domein is ingekleurd als natuurgebied. Zes hectare heeft het statuut van speelbos. De overige drie hectare zijn natuurreservaat. In het park staan ook enkele gebouwen. Het Paradijs is het grootste en meest bekende. Daarnaast staan in het park nog een conciërgewoning en de zogenoemde hangar van Madeleine. Het Paradijs was niet langer een echt paradijs en was dringend aan renovatie toe.

Het beheer van het park is in handen van de vzw Raadsherenpark. Die vzw stond in voor de renovatie van Het Paradijs. "Het Raadsherenpark is ingekleurd als natuurgebied dus er golden strenge stedenbouwkundige beperkingen", aldus Alain Decorte namens de vzw Raadsherenpark. "Het gebouw slopen en vervangen door een nieuwbouw kon niet. Architect Luc Vaes is uiteindelijk zeer creatief omgesprongen met die beperkingen. Hij behield de bestaande buitenmuren, maar verhoogde wel de beschikbare oppervlakte van het gebouw. In plaats van een grote, smalle polyvalente ruimte achteraan en kleine lokalen aan de voorkant, kwamen een grote polyvalente ruimte aan de linkerkant en kleine lokalen aan de rechterkant. Achteraan kwam een moderne keuken en ook het sanitair voldoet aan alle kwaliteitsnormen."

De financiering was de voorbije jaren een zware dobber, maar de reddende engel vier jaar geleden was werkgeversorganisatie VOKA - Kempen. Zij zagen kansen in het idee van de proeftuinen van toenmalig onderwijsminister Frank Vandenbroucke. VOKA zag de renovatie van het Paradijs als ideaal project om het bedrijfsleven te laten kruisbestuiven met de onderwijssector. Concreet werden heel wat bedrijven gecontacteerd om te kijken hoe ze ondersteuning konden geven. Heel wat onderwijsinstellingen uit het Turnhoutse leverden leerlingen om zo de werken uit te voeren als een praktijkopleiding. Diverse studierichtingen leverden op die manier een bijdrage. De echte financiering van het project gebeurde vooral door een financiële injectie van het Turnhoutse stadsbestuur. Maar ook het Antwerpse provinciebestuur, de Vlaamse Overheid en Europa participeerden in het project.

De stedelijke speelpleinwerking Wollebos is de belangrijkste gebruiker van het Paradijs, maar het kan vanaf nu ook gehuurd worden. Er wordt in de huurprijs wel een terecht onderscheid gemaakt tussen verenigingen die bijvoorbeeld bij jeugd- of sportraad zijn aangesloten en particulieren of externe verenigingen.

Met de renovatie van het Paradijs, is nog niet alles achter de rug. "Het dak van de hangar van Madeleine moet dringend onder handen genomen worden en er is de renovatie van de conciërgewoning, de eventuele renovatie van de oude refter en de kleine barakjes aan het vuurplein", aldus Decorte nog. "Pas als dat gerealiseerd is, zal het hele park weer een paradijs zijn voor kinderen en jongeren om te ravotten."

Toon Verheijen
MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio