Debuut U2 op Glastonbury lokt protest uit

De Ierse band U2 heeft vrijdagavond zijn debuut gemaakt op het Britse Glastonbury-festival en dat is niet onopgemerkt gebleven. Enkele demonstranten voerden een protestactie omdat de bandleden geen belastingen betalen in Ierland.

jlenaerts

Zo'n 30 leden van de actiegroep Art Uncut waren naar het concert afgezakt om te protesteren tegen U2. Zij vinden het niet kunnen dat de groep haar zakenbelangen in Nederland heeft ondergebracht. Thuisland Ierland, dat het moeilijk heeft door de economische crisis, loopt zo heel wat inkomsten mis. U2 krijgt bovendien een gunstiger belastingstarief op inkomsten uit royalties.

Naast verschillende posters en spandoeken maakten de demonstranten ook gebruik van een ballon van 6 meter. Daarop stond 'U pay your tax 2?' te lezen. Er braken kleine rellen uit toen de veiligheidsmensen de ballon wilden verwijderen. De band reageerde niet op het protest en ook de meeste festivalgangers merkten er niets van.

U2-manager Paul McGuinness vindt de kritiek alvast onterecht. "U2 is een globale onderneming en betaalt dus wereldwijd belastingen", klinkt het.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER