"Miljonairstaks kan elk jaar 8 miljard euro opleveren"

In het Leuvense hebben zaterdag zowat zestig mensen, onder leiding van Tine Van Rompuy, gepleit voor het invoeren van de zogeheten "miljonairstaks".

kscherpenberg

De actievoerders fietsten onder meer naar het domein "de Spoelberch" in Haacht en het meer van Keerbergen. Die eerste locatie werd er uitgepikt omdat het de eigendom is van de familie De Spoelbergh, hoofdaandeelhouder van AB InBev en volgens Tine Van Rompuy de rijkste familie van België. Het kopstuk van de PVDA benadrukte dat het fortuin van de familie in twee jaar tijd is aangedikt van 13,7 tot 20,1 miljard euro.

De "miljonairstaks" is een belasting op het vermogen voor wie in ons land meer dan 1 miljoen euro bezit. De PVDA, die de actie had georganiseerd, wil op deze manier de echte schuldigen van de crisis straffen.

Ons land zou 88.000 families tellen met een vermogen boven het miljoen. Wie 1 tot 2 miljoen euro bezit, moet volgens de partij voortaan jaarlijks belast worden met 1 procent, tussen 2 en 3 miljoen euro met 2 procent en meer dan 3 miljoen euro met 3 procent. De Spoelberchs belasten met 3 procent zou de staatskas 606 miljoen euro per jaar opbrengen.

De 'miljonairstaks' zou in totaliteit volgens de PVDA jaarlijks 8 miljard euro kunnen opleveren.

Bij de actie waren ook vakbondsleden aanwezig. Tine Van Rompuy is de zus van de Europese president.

Beeld: PhotoNews