Europees Mensenrechtenhof verbiedt België opnieuw Iraanse uit te wijzen

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) in Straatsburg heeft de Belgische overheid opnieuw verboden om een Iraanse asielzoekster uit te wijzen.

ssimons

Een maand geleden had het EHRM België al eens een dergelijk verbod opgelegd, maar dat gold toen slechts voor een maand. Ditmaal heeft het EHRM beslist de uitwijzing te verbieden tot nader order.

De vrouw was in maart in België aangekomen en had asiel aangevraagd, maar die aanvraag was geweigerd. Omdat de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) aanstalten maakte haar uit te wijzen, klopten haar advocaten midden de maand mei aan bij het EHRM. Dat besliste in een spoedprocedure dat België de vrouw gedurende een maand niet mocht uitwijzen. In die periode moesten haar advocaten en de Belgische overheid het Hof bijkomende informatie verschaffen.

Nieuwe aanvraag

"Op basis van die informatie heeft het Europees Hof nu beslist de uitwijzing voor onbepaalde tijd te verbieden", zegt meester Ivo Flachet, de advocaat van de Iraanse. "We vragen dat ze onmiddellijk wordt vrijgelaten uit het gesloten vluchtelingenopvangcentrum van Brugge en we dienen een nieuwe asielaanvraag in."

Dit soort arresten lokt veel kritiek uit, onder meer van de voorzitter van het Belgische Grondwettelijk Hof, de Antwerpse professor Marc Bossuyt.

Voor de kritiek van Bossuyt op de manier waarop het Europees Hof asielzaken aanpakt, zie: de expertenpagina van John De Wit.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER