Yves Petry en David Van Reybrouck maken kans op Inktaap 2012

De Vlaamse auteurs Yves Petry en David Van Reybrouck zijn genomineerd voor De Inktaap 2012. De derde kansmaker is de Nederlandse Margriet de Moor. De literaire jongerenprijs van het Nederlandse taalgebied wordt op 12 maart 2012 uitgereikt.

ikerremans

De genomineerden voor De Inktaap zijn traditioneel de winnaars van de drie belangrijkste boekenprijzen van het Nederlandse taalgebied: De Gouden Uil, de AKO Literatuurprijs en de Libris Literatuur Prijs. Daardoor zijn 'De maagd Marino' van Yves Petry, die de Libris Literatuur Prijs 2011 won, en 'Congo: een geschiedenis' van David Van Reybrouck, de winnaar AKO Literatuurprijs 2010, automatisch genomineerd.

Omdat de Gouden Uil dit jaar niet werd uitgereikt, moest de organisatie op zoek naar een derde genomineerde. Dat is 'De schilder en het meisje' geworden van de Nederlandse Margriet de Moor. Het boek staat zowel op de Tiplijst van de AKO Literatuurprijs 2010 als op de Longlist van de Libris Literatuur Prijs 2011 en is daarom een terechte genomineerde, zo luidt het.

Ongeveer 2.000 16- tot 18-jarigen gaan de drie boeken de komende maanden beoordelen. Op 12 maart 2012 wordt De Inktaap voor de elfde keer uitgereikt in Rotterdam.

Foto Yves Petry: Photo News

MEER OVER David Van Reybrouck